Snillfjord

Vi er i deres andre hjem. Det pensjonerte ekteparet Asbjørn og Ingeborg Johnsen fra Munkvoll i Trondheim benytter enhver anledning til å dra til sitt ferieparadis. Og da setter de ikke kursen mot Værnes, men mot Snillfjord.

— Vi har vært her fast i 36 år nå, sier Asbjørn, som denne dagen i begynnelsen av juli finnes det best å invitere inn i stua til en prat. For ute er det duskregn og litt småsurt. Det er dette berømte været som ingen kan gjøre noe med.

Satt sitt preg

Ven Camping er stedet for total avslapping og sosialt samvær. Her bor veteranparet Johnsen, tillater vi oss å kalle dem, og en del mer «nyinnflytta» meldalinger.

— Det bor et par der, et der og et annet der. Vi er omringet av dem, sier Asbjørn – og iler til med å presisere at her er det absolutt snakk om å være omringet på en positiv måte.

— Alle kjenner alle her, det blir masse sosial omgang, sier kona Ingeborg, opprinnelig rennbygg.

Ja, meldalingene – hvorav ett par har bodd her i bare ett år – har virkelig satt sitt preg på den delen av campingplassen de bor. Her står det Åbua og Åstuggu på husveggene, sammen med mer illustrerende navn som Kabelvåg (har innlagt gulvvarme) og Vindle (i le for vind + at det er så lettvint).

Integrert

Hvorfor havnet så et ektepar fra Trondheim på Vennastranda i Snillfjord? Asbjørn forklarer.

— Vi og et vennepar hadde campingvogna på Sundlandet et år på begynnelsen av 80-tallet. Men vi fant ut at det var litt dårlig med bademuligheter. Jeg tok så en telefon til en kar som viste seg å være nabo til campingplassen og som den gang også hadde ansvaret for utleie. Dermed var avtalen i boks, kort fortalt, sier han.

Det skulle altså bli et evigvarende forhold. For paret har ingen planer om å finne et nytt sted. De føler seg faktisk litt «snillfjordinger light». De er ikke på fornavn bare med gjestene på campingplassen, men også med lokalbefolkningen. De deltar på hva det måtte være av revyer og andre arrangement, og turstiene og fjellene rundt kan de vel nesten i blinde.

— Jeg har deltatt på samtlige Knubben Rundt med bare ett unntak. Jeg fikk nettopp premie for å ha vært med så mange ganger, sier Ingeborg med et smil.

Savner ingenting

Kontrasten fra travle Trondheim til særdeles rolige Vennastranda kan være stor. Vi lurer på om det ikke blir kjedelig?

— Nei, vi synes det er godt å komme oss bort fra maset i Trondheim. Her savner vi ingenting, det er godt tilrettelagt med både WC, dusj, handikaptilrettelegging og båthavn. Hvis vi først skal si vi savner noe, må det bli nærbutikken som ble nedlagt. Den var god å ha. Men jeg har også forståelse for at det ble for vanskelig å drive butikk på et så lite sted, der du også har Kyrksæterøra bare 15–20 minutter unna. I dag er campingplassen det som skaper mest aktivitet her, sier Asbjørn Johnsen.

— Aldri noe tull

Allerede på slutten av 60-tallet var det folk som øynet muligheten for å slå seg ned over natta.

— Da stakk det innom folk og spurte om de fikk sette opp telt, forteller Leidulf Ven.

Han er eier og driver av campingplassen sammen med Lars Petter Ven. De har en del hver av campingen, og fører separate regnskap for virksomheten.

På midten av 70-tallet ble det formelt etablert en campingplass. Den har totalt ca. 60 plasser pluss noen få plasser til døgngjester med campingvogn eller bobil.

— De aller fleste av gjestene er faste, og mange av dem har bodd her i over 30 år. Det tyder på trivsel, forteller Leidulf Ven.

Selv forsøker han å være mest mulig til stede, prate med gjestene og lytte til hva de mener om tilbudet og fasilitetene.

— Én ting kan jeg i hvert fall si, det er aldri noe tull med de gjestene vi har her.

Småbåthavn framfor kiosk

Tanken på å etablere en kiosk har driverne vært inne på flere ganger, men slått den fra seg.

— Personlig er jeg imot å selge sånn «søppelmat» som brus og is. Jeg tror heller ikke det er et behov. For dem som ikke har kjøpt inn det de trenger før de kom hit, er det jo kort vei til Kyrksæterøra for å handle, sier han.

I stedet satser han på småbåthavn, slik Lars Petter har på «sin» side av campingen.

— Den er under bygging og det gjør jeg etter mange forespørsler. Noen har båten på Kyrksæterøra, men de synes Hemnfjorden blir så lang for å kjøre ut til fiskeplassene. Her blir det mye kortere, sier han.

Og så går livet sin vante og ikke altfor stressa gang på Ven Camping...

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Ekteparet Ingeborg og Asbjørn Johnsen trekker inn i spikerteltet når været tilsier det.