Arnold Bakken (94) fra Børsa tar for seg 150 år med skolehistorie i Skaun i sitt nye bokprosjekt. I fjor møtte den godt voksne skolemannen Kongen Harald på hagefest.

- Jeg har hatt arbeidet mitt i skolen, og jeg er glad i å skrive, sier Bakken, som begrunnelse for at han har tatt på seg et nytt bokprosjekt i såpass voksen alder.

Men for å spole tida litt tilbake: 23. juni i fjor, da Slottet inviterte til hagefest ved Stiftsgården i Trondheim, var Bakken blant de inviterte. Og da benyttet han anledningen til å overrekke Kongen ei av sine tidligere bøker, «I emigrantens fotefar».

- Av de bøkene jeg har skrevet, tenkte jeg at denne ville passe best. Jeg hadde lyst til å gi ham den, sier Bakken.

- Hva snakket du med Kongen om?

- Jeg fortalte ham at jeg var konfirmant det året han og dronninga var født, så han hadde et visst bilde av hvor i terrenget jeg lå. Han var trivelig, men det var mye folk der, så jeg snakket ikke så mye med ham, sier Bakken.

Skolejubileum

Boka han nå er i godt i gang med, er i anledning 50-årsjubileet til Skaun ungdomsskole neste år.

- Jeg visste at det snart var jubileum, og tok derfor kontakt med ordføreren for å høre om det var interesse for ei slik bok. Jeg har startet 150 år tilbake i tid, da det ble opprettet en høyere allmueskole i Børsa, som var over allmueskolen. Det var i 1867, og naturligvis bare for gutter, sier Bakken med et smil.

Det ble bygd skolestue på Einumflaten, med to klasserom og lærerbolig.

- Etter dette kom det amtsskole. Søndre Trondhjems amt etablerte den første amtsskolen i 1876 i skolestua på Einumflaten. Dette tilsvarte det som ble folkehøgskole, og var en ambulerende ordning, sier Bakken.

Han forteller villig i vei om innholdet i boka, der han sitter i avislokalene til ST og blar gjennom gamle aviser på jakt etter skolestoff.

Kamp mellom Børsa og Buvika

- Skaun og Børsa, som da var to kommuner, var tidlig ute med en framhaldsskole. De hadde den annethvert år, slik at det alltid var nok elever. Mange hadde problemer med å få nok elever. Dette var skoleformen fram til ungdomsskolen kom. I 1968 ble det fattet vedtak om en niårig skole, og det ble bygd ungdomsskole – den delen av dagens skole som er fra 1969, sier han.

Denne skolen kjenner Bakken meget godt til, blant annet som rektor gjennom 20 år. Han var også med i forberedelsesarbeidet til ungdomsskoleetableringa i ti år.

- Det var en strid mellom Børsa og Buvika om hvor ungdomsskolen skulle ligge, men departementet bestemte.

- Hvordan opplevde du den striden?

- Det var ikke alltid så trivelig.

Minner som rektor

Boka omhandler også de 50 årene med ungdomsskole i kommunen, og Bakken har bedt lærere ved skolen om å skrive om slike ulike områder.

- Jeg begynte med boka for ett år siden, og det er kommunen som skal gi den ut. Mest informasjon har jeg hentet fra dokumenter, og jeg prøver å få tak i mest mulig bilder. De forteller mer enn ord, sier Bakken.

Han sier han har skrevet fem-seks bøker tidligere, og regner med å være ferdig med denne i løpet av året.

- Synes du det er vemodig at Skaun ungdomsskole nå skal rives, du som har jobber der og skriver om skolen?

- For så vidt, men det var mer vemodig da Børsa skole ble revet. Da den var ny, med sløydsal, skolekjøkken og lærerrom for å koke seg kaffe på, var det så stor forskjell fra skolelokalene på Einumflaten og i kårstua på Einan, sier Bakken.

- Hva er dine beste minner fra tida som rektor på ungdomsskolen?

- Elevene var stort sett trivelige, foreldrene også – hele miljøet. Så var det enkelte elever som skolen ikke passet for, men som jeg har truffet igjen etterpå som bilmekanikere og forskjellig, og som gjør en utmerket jobb!

Arnold Bakken på leting etter skolestoff i gamle utgaver av avisa Sør-Trøndelag. Foto: Ingrid S. Hultgreen