I 1950 begynte Kjell Røhmesmo og Odd Morten Skinstad i første klasse på Orkanger folkeskole. Da de gikk ut av skolen sju år senere, skiltes deres veier.

Inntil søndag den 2. juli.

Skinstad, som har bodd i Hoston siden 1970, hadde gått på Orklareiser-bussen på Vormstad. Da bussen stoppet på skysstasjonen på Orkanger, kom en kar og slo seg ned på setet ved siden av Skinstad.

«E’ det du, Kjell?» undret Skinstad.

Røhmesmo greide ikke å ta igjen mannen:

- Jeg kikka uforstående på karen, og tenkte meg om både vel og lenge. Plutselig kom jeg på det, og utbrøt: «E’ det du, Mannje? Æ kjent itj att dæ, for du har da årna dæ bart!»

Sosialt

Både Røhmesmo og Skinstad, også kalt Mannje, reiser alene på ST-turen til Kroatia og Bosnia. Men etter gjensynet på bussen inn til Værnes, er de blitt faste turkamerater. De mimrer tilbake til skoletida, og deler nye, gode minner på leserturen.

Røhmesmo var med på ST-tur for første gang i fjor. Portugal-turen ga imidlertid mersmak.

- Det var så trivelig – veldig sosialt. Jeg har litt sans for det der at vi er sammen hele tida.

Skinstad har også funnet seg vel til rette.

- Det har vært suverent så langt!

Hotell i særklasse

Fire døgn i Porec er tilbakelagt. Det er en by man virkelig får lyst til å reise tilbake til. Med Norwegians direkterute fra Trondheim til Pula, er den idylliske byen blitt lett tilgjengelig for trønderne.

Orklareiser er kjent for å velge gode hoteller på sine turer. Slik er det denne gangen også. Palazzo Grand Hotel, som vi bodde på i Porec, hadde en fantastisk beliggenhet helt ytterst i den sjarmerende gamlebyen. Like utenfor hotellet kunne man hoppe uti Adriaterhavet, eller man kunne kjøle seg ned i hotellets basseng, mens man hvilte øynene på en 56 meter lang luksusyacht, som hadde ankret opp ved hotellet.

Unik katedral

Porec’ store stolthet er den 1500 år gamle Euphrasius-katedralen. Ikke fordi den er så imponerende og prangende, men fordi den har stått så å si uforandret siden den sto ferdig i år 553 e. Kr. Så har den da også fått plass på Unescos verdensarvliste.

Det er spesielt interessant å se all den flotte gulvmosaikken, både fra kirka slik den har framstått i snart 1500 år, og det man har funnet fra tidligere kirker som har ligget på akkurat samme sted. Det føles spesielt å ta på den godt bevarte mosaikken, og tenke på fingrene som satte sammen de 1x1 cm store flisene til vakre bilder, helt tilbake i det tredje århundret.

I katedralen finner man også en helt unik døpefont fra den tida man senket hele legemet ned i vannet. For ikke å snakke om en tur opp i kirketårnet. Derfra har man flott utsikt i alle retninger; mot strender, gamlebyen og den nyere delen av Porec.

Idyllisk gamleby

Gamlebyen i Porec er ikke stor, men den er veldig vakker og sjarmerende.

- Porec har uten tvil en av de mest idylliske gamlebyene jeg har sett i Kroatia. Den er en perle, sier Ola Håvard Fagerholt, som er bussjåfør under oppholdet. Dette er første gang han er i Porec.

- Det er en svært intim og kompakt gamleby. Man har havet rett utenfor, der båter i Monaco-klassen ligger side om side med lokale fiskebåter. Det er også veldig fine bademuligheter i det asurblå havet. Og skal man være her noen dager, kan man benytte anledningen til å ta en dagstur til Venezia, sier den joviale sjåføren.

Mer enn en sydentur

Gunvor og Oddbjørn Tallerås er med på sin første ST-tur i år. Ekteparet fra Monsetjåren i Orkdal. De overlot gårdsdrifta til sønnen i 2006, men Oddveig er fortsatt i arbeid ved barnehagen på Svorkmo.

- Da ungene var små, var vi bare på kortere campingturer. Vi kunne ikke være borte fra gården så lenge. De senere åra er det blitt noen turer, men ikke av så lang varighet. Denne turen er den lengste ferien vi har hatt, forteller Gunvor.

Ekteparet setter pris på at turen har såpass mye innhold, og spesielt Oddbjørn er svært historieinteressert.

- Jeg har kompensert for den manglende reisinga med å se på Urix, sier han og smiler. Både han og kona er veldig godt fornøyd med turen så langt.

- Dette er så mye mer enn en vanlig sydentur. Vi får sol og varme, men i tillegg får vi så mye mer. Vi er så fornøyd! Vi har til og med fått himmelseng på hotellrommet, sier Gunvor.

Den sterkeste delen av historien har det foran seg, når de kommer til de sørlige delene av Kroatia, og ikke minst Bosnia - der man fortsatt ser sårene fra krigen.

Festival hele sommeren

Under oppholdet i Porec fikk en del av oss oppleve byens festival, Porec Open Air Festival, som faktisk pågår hele sommeren – med en rekke konserter og kulturarrangement.

Rett ved hotellet ble det flere kvelder arrangert utendørs kino, der publikum kunne nyte filmen halvt liggende i fluktstoler – i en kveldstemperatur på rundt 25 grader. Den fineste opplevelsen hadde undertegnede på den siste kvelden. På det lille, gresskledde torget rett ved katedralen var det plassert ut puter, og midt på plena sto en trio og spilte behagelig jazz.

Bare så synd man måtte bryte opp lenge før man ønsket, for på hotellet ventet en koffert som måtte pakkes. For dagen etter skulle vi ta fatt på reisen sørover, til Kroatias nest største by – Split.

Det kan du lese mer om i ST på tirsdag.