Tonje Lundqvist (35) fra Skaun og Hege Størseth (forsidebildet) fra Orkdal er uttatt på det norske landslaget til europamesterskapet i paradressur i Göteborg i august.

De to rytterne fra henholdsvis Skaun og Orkdal er to av fire ryttere på det norske landslaget som skal delta i EM i Göteborg. I tillegg er også Ann Cathrin Lübbe, som er godt kjent i ryttermiljøet i dalføret gjennom jevnlige treninger for Orkdal Rideklubb på Berge Gård, uttatt til EM.

Mistet OL i Rio

Tonje Lundqvist fra Skaun er svært god fornøyd med å få delta i årets EM. I fjor måtte hun trekke seg fra OL i Rio da hun mistet hesten sin Anderz bare en måned før OL.

I oktober 2016 kjøpte hun seg ny hest, Spender, som hun fant i Danmark.

- Han er seks år, ung og urutinert på alle måter, sier Lundqvist som ikke regner seg blant favorittene i årets EM.

Opptrapping til OL

Det er ellers første året hesten er gammel nok til å konkurrere internasjonalt på grunn av sin unge alder. Nå fokuseres det på å trene styrke kombinert med at hesten lærer å prestere de rette øvelsene som kreves i dressur.

- Det blir som en blanding mellom bodybuilding og ballerina, ler hun.

Hun betrakter årets EM som et ledd i en opptrapping til OL i Tokyo i 2020.

- Jeg er heldig som kan si at jeg har en så ung og urutinert hest og derfor stiller uten forventninger, sier Lundqvist som sommers tid oppholder seg i Toftlund helt sør i Danmark hvor hesten tilbringer sommerhalvåret.

Kostbar sport

Om vinteren har hun hesten på stall på Nypan på Leinstrand hvor hun til vinteren vil bygge hesten videre fram til OL om tre år. For etter å ha blitt snytt for OL i Rio i 2016, er hun veldig sulten på en OL-medalje i Tokyo i 2020.

Hun innrømmer at det er en kostbar sport å hevde seg i. Spesielt ettersom hun må oppholde seg utenlands i lange perioder av året.

- Men det handler om prioritering. Det er lenge siden jeg har kjøpt meg klær eller sko. Det går på gjenbruk, smiler hun og skyter inn at hun ikke har gitt opp jakten på en sponsor.

Hun er ellers så heldig å ha en samboer som aksepterer at hun prioriterer dette med paradressur i noen år.

Både Tonje Lundqvist og Hege Størseth deltar i den graden med minst handikap. Tonje har leddgikt og to kunstige hofteledd. Hege Størseth, som har flyttet til Nederland, har også leddgikt.

To av fire er trøndere

EM i Göteborg favner om sprang, dressur og kjøring. De fire som er uttatt er orkdalingen Hege Størseth / Hönnerups Force (grad 5), Trondheim Rideklubb, skauningen Tonje Lundqvist / Spender (grad 5), Trøndelag Hestesportsklubb, Jens Lasse Dokkan / Cypres (grad 1), Hasle Hestesportsklubb og Ann Cathrin Lübbe / Salento 5 (grad 4), Hammerfest Rideklubb.