Meldal bygdemuseum inviterer til vandring i historiske omgivelser i sommer, enten du drar dit alene eller sammen med en guide.

Museet ligger fint til i Bergslia i Meldal, med godt utsikt over kommunesenteret og dalen. Her kan du ta deg fram både på egen hånd eller bli med på arrangerte omvisninger i sommer.

- Orkla Industrimuseum, som driver formidling på museet, har satt opp omvisninger utover sommeren. Det går an å komme inn og se i en del av husene på guidede turer, i tillegg til friluftsmuseet som er tilgjengelig hele året, sier John Arnt Holmen, ved Orkla Industrimuseum.

20 bygninger

Museet viser bygdas byggeskikk, boforhold og driftsmåter fra 1600-tallet og fram til første verdenskrig. Her finnes 20 bevarte hus med flotte interiør. Til gårdsanlegget hører blant annet ei stor trønderlån fra gården Maum, husmannsplassen Litjholtgjerdet, ei årestuggu og et seterhus.

Årestuggu er en rekonstruksjon, men dette er det eneste stedet i Trøndelag du kan oppleve den spesielle stemninga i et hus med åpen ljore i taket. Tre hus er knyttet til vannkraft: Kvernhuset, oppgangssaga og vadmelsstampene. Sølberglåna leies ut til mindre selskaper.

Friluftsmuseet kan du besøke på egen hånd hele året.

- På nettsidene til Orkla Industrimuseum ligger det kart og en kort tekst om de forskjellige husene på området. Dette kan være til hjelp når du drar dit på egen hånd. Orkla Industrimuseum lover at det i løpet av kort tid vil være en mer innholdsrik informasjon om museet på plass gjennom nettsidene kulturpunkt, hvor hvert enkelt hus blir mer omtalt, sier Holmen.

Guiding

Selv om du kan gå rundt på området uten guide, kan det også være moro å komme inn og se. På tirsdager og torsdager i sommer er det omvisninger med guide, hvor en del av husene låses opp og besøkende kan komme inn.

- Her får man innblikk i boforhold og arbeidskår, samt at det er mange spennende ting i samlingene som vises fram, sier Holmen.

De guidede turene tar om lag én og en halv time, og er ei vandring i bygdehistorie i Meldal. Turene på bygdemuseet er satt opp i etterkant av omvisningene i Gammelgruva på Løkken Verk, slik at man kan kombinere dette på samme dag.

Distriktslegen startet det

Meldal bygdemuseum er bygd opp rundt samlinga etter distriktslege Eilert Støren, som kom til bygda i 1889.

Støren hadde stor interesse for historien og kulturen i Meldal. Han kjøpte opp ting og det ble snart fullt i heimen hans. Han kjøpte et hus fra Bergekra (Sølbergsbakkan), som ble satt opp som peisestue på Nordly, der han bodde. Gjenstandene ble satt der etter hvert som han kjøpte opp mer og mer.

Da doktor Støren døde i 1929, fikk etter hvert Meldal kommune tilbud om å kjøpe samlinga og huset. Dette kom i stand ved at disponent Lenander på Løkken Verk ga en sum av egen lomme, bidrag fra Orkla Grube Aktiebolag og at fru Støren og barna var villige til å selge samlinga. De slo av en sum som sin gave til påtenkt Meldal bygdemuseum. Kjøpekontrakten ble underskrevet den 18. juni 1931.