Tidligere utenlandsproff og nåværende G16-landslagstrener Gunnar Halle sier at dette arrangementet må være én av de beste fotballskolene i landet.

- Med denne innendørshallen og engasjementet i bygda, er dette blant det beste jeg har sett, sa Halle, som var på plass i Rindal for fjerde år på rad.

- Hvorfor kommer du igjen år etter år?

- Det er Eli (Landsem) som hanker meg inn. Men så er det også artig her, svarte han etter den første økte på tirsdag.

Halle var til stede kun på tirsdag. Han kjørte to økter. Og i pausen hadde han et foredrag om den såkalte Landslagsskolen, en fotballutviklingsmodell i regi av Norges Fotballforbund (NFF).

Mye annet

Mandag 10. juli startet årets utgave av den populære Småtrolluka i Rindal. Fotballskolen pågår fra mandag til fredag, og er for barn i alderen seks til 16 år. Hovedaktiviteten er fotball, men mellom øktene og på kveldstid foregår det andre sportslige og sosiale aktiviteter.

200 unger er påmeldt i år. I tillegg til fotballtrening, blir det gjennom uka blant annet Mesternes Mester-konkurranse (konkurranse med ulikt tema for hver dag), fotballgolf, triatlon, turdag, kino, bading i Igltjønna og diskotek. Og på fredag: Fotballturnering og finale i Mesternes mester.

Pluss-opplegg

Parallelt med den ordinære Småtrolluka, der aktivitetene foregår på Trollbanen (gressbane) utendørs i sentrum, kjøres også et pluss-opplegg. Det er et spisset opplegg for ungdommer fra 14–16 år. Her er Eli Landsem, Henrik Aasbø og altså Gunnar Halle instruktører. Aktivitetene her foregår utelukkende i Rindalshallen.

- Det er 38 deltakere her i år. Det er dobbelt så mange som i fjor, og det er vi veldig fornøyd med, sier Eli Landsem, som startet Småtrolluka på midten av 1980-tallet, det første året som ren jentefotballskole.

Trene mye og riktig

De ambisiøse ungdommene var meget lydhøre da Gunnar Halle stoppet øktene og fortalte dem hvorfor de gjorde akkurat denne øvelsen, og ikke minst hva det er lurt å trene på.

- Gjenvinning er viktig, så raskt som mulig. Du må omstille deg umiddelbart når du mister ballen, forklarte han.

- Hva er rådene til unge spillere med ambisjoner?

- Tre mye og trene riktig. Og så må man være tålmodig. Fysikken endrer seg i ungdomsårene, og noen vokser raskere enn andre. Man er ikke ferdig som fotballspiller selv om det går litt trått i 14-15-årsalderen, sa mannen, som har vært utenlandsproff i blant annet Oldham, Nottingham Forest, Leeds, Bradford og Wolverhampton.

- Vi er veldig glade for at Gunnar tar turen hit, sa Landsem om mannen som var den første nordmannen som scoret i Premier League (1992).

Bestemor måtte dømme

Utenfor Rindalshallen sto aktiviteten i seg selv og leken mer i sentrum. ST traff fem jenter fra Rindal som hadde vært med på Småtrolluka også tidligere år. De spiller alle til daglig på Rindals J10-lag.

- Det er artig å være med. Vi lærer mye, sa de tirsdag formiddag før første økt klokka 10.

- Hva er artigst?

- Kampene, svarte kvintetten.

- Er Rindal J10 et godt lag?

- Ja, veldig god! Vi har aldri tapt en kamp. Vi spilte mot Sunndal en gang. Da kom ikke dommeren, sånn at en bestemor måtte dømme. Det var krise. Hun sa at vi tapte, men egentlig vant vi 7-5, fortalte de ivrig.

Straffeekspert

Deltakerne på Småtrolluka er delt inn i 10 grupper (etter alder). I løpet av uka er det blant annet kvalifisering til torsdagens straffesparkkonkurranse. Hver gruppe kårer én vinner som går til finalen. På tirsdag gjennomførte én av de eldste gruppene kvalik.

Etter en lang konkurranse vant Andreas Lundvoll Østhus (13) fra Evjen. Orkla-spilleren var sikkerheten selv og kunne trolig danket ut Kjetil Rekdal fra ellevemeteren.

- Jeg var i finalen for to år siden også, sa han fornøyd etterpå.

Småtrolluka har et mål om at alle deltakerne skal «bli sett». Da trenger de mange og flinke instruktører.

- Vi har en stor instruktørtetthet, med god kompetanse. I tillegg til våre egne, har vi leid inn krefter fra Orkdal og Surnadal, fortalte Yngve Bakken, sportslig leder for arrangementet.

Innleid fra Orkdal

Fra Orkdal IL stiller Monica Moe Skålholt, Roger Fuglås, Wenche Hoff Fuglås og Martin Snildal Nygård.

- Det er bare artig å bidra. Noen av oss har vært med som instruktører i flere år. Småtrolluka er en veldig god fotballskole, og rindalinger er trivelige folk, fortalte de mens gruppene deres trippet rundt dem for å komme i gang.

De tre førstnevnte har med flere barn på fotballskolen. Og de pendler ikke mellom Rindal og Fannrem hver dag mens Småtrolluka pågår.

- Nei, vi ligger i campingvogn utenfor skolen her, og noen av barna ligger inne på skolen, fortalte de før de satte i gang øvelsene.

Fra Orkdal IL stiller Monica Moe Skålholt, Wenche Hoff Fuglås, Roger Fuglås og Martin Snildal Nygård som instruktører. Foto: Øyvind Brostrøm
Disse jentene på Rindal J10 har aldri tapt en kamp. Kanskje har de lært triksene under Småtrolluka. Fra venstre: Ine Løfald, Guri Bolme Nonstad, Andrine Kvernberg Bævre, Jenny Grøtan og Elise Bolme. Foto: Øyvind Brostrøm