Vi møter henne en tidlig fredag morgen i juni på Sentralbanestasjonen i Oslo. Hun skal rekke flytoget til Gardermoen og videre flyet til Stavanger hvor hun skal delta på landsstyremøtet i Venstre.

Trumfess nasjonalt

Guri Melby tar seg tid til et intervju med lokalavisa fra Orkdal. Det har hun alltid gjort siden hun første gang ble intervjuet som relativt usikker 18-åring og rykende fersk Venstre-politiker i Orkdal, og fram til hun i dag framstår som et trumfess for Venstre i nasjonale debatter.

Guri Melby møter alltid forberedt til debatter, intervjuer og møter. Hun er alltid rolig og presis, og vi har ennå ikke opplevd at hun har latt seg overrumple eller vippe av pinnen av politiske motstandere.

Se hennes politiske CV:

Fått gjennomslag

Guri Melby har vært heltidspolitiker siden 2013. Nå sitter hun i Oslo bystyre, er gruppeleder for Venstre i Oslo og nestleder i miljø- og samferdselskomiteen i hovedstaden.

- Men nå sliter Venstre, gjør dere ikke?

- Ja, og det skyldes blant annet motstanden mot samarbeidsavtalen vi inngikk med Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti ved forrige valg. Den er også det største motargumentet når det gjelder hva vi skal gå til valg på neste gang.

Hun opplever ellers at mange mener at Venstre har fått ufortjent mye makt.

- Det er opp til alle parti å få gjennomslag for sakene sine. Vi har blant annet fått tvunget igjennom at det ikke blir oljeboring i Vesterålen og Lofoten. Det ville vi ikke greid uten samarbeidsavtalen med regjeringspartia, sier hun.

Krever endring

Hun er likevel ikke fornøyd med tempoet når det gjelder klima- og miljøsaker.

- Vi har et klimaforlik som sier at Norge skal kutte utslipp. Det blir forestått tiltak, men vi er ikke kommet langt nok.

Når det gjelder det grønne skiftet, opplever også hun som politiker motstand blant folk.

- Det grønne skiftet krever endring hos hver enkelt. Det er tungt for enkelte, men spørsmålet er blant annet hva folk skal leve av i framtida. Det krever endring. Noen arbeidsplasser forsvinner, men det kommer også nye til, sier hun.

Bader midt i byen

Som byråd for miljø og samferdsel i Oslo fra oktober 2013 til oktober 2015, frontet Melby saker som ikke umiddelbart ble populære blant alle.

- Problemet med miljøpolitikk er at det tar så lang tid før vi ser de positive resultatene. Se for eksempel i Oslo. Som miljøbyråd åpnet jeg desember i 2014 rørledningen som skulle rense vannet i fjorden. Nå kan vi bade midt i byen, bare ti minutter fra Sentralbanestasjonen, både på Sørenga og Tjuvholmen. Fjorden er blitt rein nok.

Investert i elsykkel

Selv om hun jobber for bedre kollektivtrafikk, mer sykling og færre biler i byen, mener hun det er stor forskjell på Miljøpartiet de grønne (MDG) og Venstre.

- Vi i Venstre mener det skal være bil i Oslo. Vi er også skeptiske til å begrense altfor mye når det gjelder parkeringsplasser. Vi må gi folk litt tid. Kanskje om ti år er det færre biler i Oslo, sier Melby.

Hun påpeker at de som har kjøpt elbil, har bidratt til utviklingen av elbiler.

- De som har kjøpt elbil, har tatt en risiko og bidratt til et teknologisk skifte.

Selv har Guri og mannen Thomas to barn i to forskjellige barnehager og attpåtil i to ulike bydeler.

- Vi bruker buss, T-bane og sykkel. Faktisk har vi investert i elsykkel, og det fungerer perfekt.

Bil har familien; selvsagt er det elbil, en Nissan Leaf.

La folk velge selv

Istedet for å «forby biler», ønsker hun og Venstre å bruke avgifter som virkemiddel slik at folk kan velge selv.

- Det blir et valg om hvor mye du vil bruke bilen. Mange tar bilen fordi det er komfortabelt. Å bruke bil må bli litt dyrere, mens de miljøvennlige valga må bli billigere. Det skal lønne seg å velge miljøvennlig.

Hun mener ellers det er riktig å framskynde ordninger som f. eks nabobil.no.

- Tenker dere noen gang på arbeidsmarkedet når det blir færre biler i omløp?

- Ja, men det ble endret også den gangen kjøleskapet kom. Vi kan ikke stoppe utviklingen av den grunn. Det kommer andre arbeidsplasser i stedet.

Guri Melby (V) som ung og fremadstormende politiker i Orkdal.

Lei lange møter

Guri Melby har vært politisk aktiv halve livet. Hun har gått den politiske skolen fra hun ble innvalgt i Orkdal kommunestyre som 18-åring, til å være en nasjonal politiker i dag.

I 2011 flyttet hun til Oslo for å jobbe i Kunnskapsdepartementet.

- Jeg var lei lange bystyremøter. Jeg ville prøve noe nytt, og prøvde å koble ut politikken. Da hun ble med i programkomiteen til Venstre før valget i 2013, var hennes politiske skjebne beseglet på nytt. Hun ble 3.-kandidat for Venstre i Oslo.

- Det er noe annet enn å drive lokalpolitikk. Bystyrepolitikk i Oslo, er nesten som nasjonalpolitikk, sier hun.

Åpen for tvang

Når det gjelder kommunesammenslåing, stiller hun seg hundre prosent bak kommunalminister Jan Tore Sanner.

- Jeg mener det er bedre å drive politikk i en større kommune. Det er sunt å ha litt avstand til ting. Det du jobber med, får større betydning, og flere nyter godt av de beslutningene som fattes.

Hun er også åpen for tvang når det gjelder kommunesammenslåing, selv om hun helst ser at kommunene kommer fram til frivillige løsninger.

- Når det er sagt, er det mange sammenslåinger som ikke ville kommet uten trussel om tvang, sier hun og understreker at det ikke er tjenestene som skal sentraliseres, men administrasjonen av dem.

AP gir Listhaug fullmakt

Når det gjelder regjeringssamarbeidet, mener hun at klima og miljøpolitikken er flyttet flere hakk.

- Det er ikke snakk om å gjøre noe, men hva som skal gjøres.

Hun innrømmer derimot at innvandringsområdet har vært en utfordring ved å sitte i regjering sammen med Fremskrittspartiet.

- Regjeringspartia har funnet fram til Arbeiderpartiet og Senterpartiet, der AP gir Listhaug blankofullmakt i innvandrerpolitikken, sier hun.

Samtidig framhever hun at det er mange lengeværende asylbarn som har fått bli i Norge.

- Venstre styrer miljøpolitikken der Høyre er med på mange saker. Innvandringspolitikken derimot, er det Høyre, Frp og AP som styrer .

Appellerer til folkeskikk

Samtidig som partiet Venstre jobber i motvind, må også Venstre-leder Trine Skei Grande, tåle sterk motbør. Innad i partiet nyter hun derimot stor respekt.

- Trine er politiker 24 timer i døgnet. Hun er en utrolig engasjert person, som ofrer personlig popularitet for å kjempe for saker hun tror på. De fleste som møter henne, får utrolig stor respekt for hennes, sier Guri Melby som reagerer sterkt på den hetsen partilederen er utsatt for.

Hun kommer med en appell til folkeskikk og medmenneskelighet.

- Dette er folk som jobber hardt og som har lite personlig å vinne. Ingen fortjener å få en slik hets i form av sjikane og direkte truende adferd. Trine er blitt truet på livet for flyseteavgift på 88 kroner. Uansett hvor uenig folk er, så fortjener hun ikke dette.

Venter barn

Foran årets stortingsvalg er Guri Melby nominert på 3. plass i Oslo bak Trine Skei Grande og Ola Elvestuen.

Hun gleder seg til å gjøre valgkamp for de gode miljøsakene samtidig som magen er stadig voksende med et nytt barn i vente.

- Jeg føler meg heldig som får drive med politikk både nasjonalt og lokalt hjemme i Oslo. Jeg er med så lenge det er interessant, og griper de mulighetene som byr seg. Plutselig kan det være slutt.

Slik det ser ut på meningsmålingene, kan det gå mot en stille slutt for Venstre. Det vil Guri Melby motarbeide på det sterkeste med god argumentasjon og politiske tiltak i folks hverdag. Denne type politikk tar bare slik tid.