Man skal ikke lenger tilbake enn 2012 for å finne sesongen Orkanger IF bestemte seg for å opprette et damelag i fotball. Da hadde jente- og damefotball ligget brakk i flere år, men det var i ferd med å endre seg. Paal Magnus Tødaas var primus motor på trenersiden på den tiden og er fortsatt med som trener, men har nå fått med seg Bjørn Bakken i trenerteamet.

- Vi startet opp som et hobbylag i 2012 og nå er vi et 2. divisjonslag som spiller mot mye større klubber som Molde og Fortuna Ålesund. Det har vært en bratt kurve, men vi ser ut til å klare oss bra, sier Tødaas.

Tar nivået i 2. divisjon

Da OIF tok fatt på sin andre sesong, stilte ikke naboklubben Orkla lag og flere spillere skiftet dermed beite. Etter det har det bare gått en vei for Orkanger og det er oppover. I 2014 ble det opprykk til 3. divisjon og i fjor tok laget det store steget opp i 2. divisjon. Der har laget gjort sakene sine bra. På åtte kamper har det blitt to seiere, tre uavgjort og tre tap.

- Vi er i grunnen godt fornøyde. Ni poeng på åtte kamper er vi fornøyd med. Tar vi samme antall poeng på høsten på de ti resterende kampene, så tror jeg vi beholder plassen, sier Tødaas.

- Litt som forventet

Laget har merket at nivået er langt høyere enn i 3. divisjon. I 2. divisjon er det ikke kamper hvor en kan spille på halv maskin, men likevel stikke av med seieren, som det var mulig for OIF å gjøre i 3. divisjon i fjor.

- Det er litt som forventet. Det er mye mer tette kamper og vi blir straffet mye hardere om vi gjør feil. Vi ser også at enkelte av lagene er bedre trent enn oss. Det merket vi da vi møtte Molde på hjemmebane. Da ledet vi til det 60. minutt, men da fikk vi det tøft, sier Tødaas.

Trenerduoen Tødaas og Bjørn Bakken har ikke gjort noen endringer på spillestilen for å tilpasse seg lagene i 2. divisjon.

- Vi har ikke gjort noen spesielle grep. Vi ønsker å spille direkte fremoverfotball som vi gjorde i 3. divisjon i fjor og det synes jeg vi har lyktes med. Vi har ingen planer om å begynne å legge oss bakpå for å tilpasse oss motstanderen.

Keeperfloken løst

Foran årets sesong ble en rekke spillere hentet inn for å forsterke stallen. Med lag i 2. og 4. divisjon ønsket OIF dobbel dekning på alle plasser. Det hadde laget på alle plasser ute på banen, men ikke i mål. Denne vårsesongen har Mari Høiseth bare spilt hjemmekamper, mens Monika Lund har voktet buret på bortebane. Lund har i utgangspunktet ansvaret for andrelaget i 4. divisjon, men den tidligere utespilleren har bidratt på årets første bortekamper.

Når har imidlertid keeperproblemet løst seg. Sandra Nygård skal gå på folkehøgskole her og tok selv kontakt med OIF om en overgang.

- Det er en spiller fra vestlandet som har erfaring fra 2. divisjon. Det blir en viktig tilvekst til laget både på kamp og trening. Det har ikke vært helt gunstig denne vårsesongen, selv om keeperne vi har brukt langt fra har gjort seg bort, sier Tødaas.

Endrer målsetting

Mens målsettingen i 2. divisjon var å berge plassen, var målsettingen for andrelaget, opprykk til 3. divisjon. Det kan imidlertid vise seg å bli vanskelig. Flere store lag valgte før denne sesongen å starte i 4. divisjon og dermed måtte OIFs andrelag kjempe mot blant andre Strindheim, Hitra og Ranheim om opprykket.

- Vi hadde mål om å rykke opp i år, men så ikke for oss at såpass mange sterke lag kom inn i vår avdeling. Derfor har vi justert målsettingen for andrelaget, men vi ønsker å rykke opp til 3. divisjon på sikt, sier Tødaas.

PS! Damelaget har nå en lengre sommerferie før de skal møte Tynset hjemme 12. august.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

OIF-trenerne Paal Magnus Tødaas og Bjørn Bakken har fått en meget god start på tilværelsen i 2. divisjon. Foto: Arkiv
Orkanger hentet en rekke spillere til klubben i vinter. På bildet ser vi trenere f.v.: Paal Magnus Tødaas, Bjørn Bakken Spillere: Bak f.v: Trine Sommervold, Maren Krogstad, Gine Fugelsøy, Solveig Sugustad Foran f.v: Heidi Slupphaug, Eli Trettøy, Hedda Berg Pedersen Foto: Arkiv