Etter at Norsk kylling ble en del av Reitan-gruppen, har bedriften fått et helt annet fokus på miljøvern og jordvern. Dette gjennomsyrer i dag hele driften ved Norsk kylling, og det har også vært viktig i forbindelse med valget av vertskommune for den nye fabrikken.

- Orkdal er det beste alternativet for oss. Men det er én ulempe, og det er at vi må ta dyrkajord, sier Norsk kyllings direktør, Kjell Åge Stokbakken til ST.

Tar kostnadene

Derfor har Norsk kylling stilt som krav at det ikke skal gå tapt matjord når de bygger ny fabrikk.

- Så dersom vi får gjennom alternativet i Orkdal, må det være sånn at man ikke mister matjord. Det er viktig for oss. Absolutt all jorda skal brukes på nytt. Vi er en matprodusent, og dermed en del av landbruket. Vi er derfor opptatt av å ta vare på matjorda slik at det blir skapt ny dyrkamark. For at dette skal bli god matjord, må kommunen knytte til seg ekspertise. Det kreves kunnskap for at dette skal skje på riktig måte, sier Stokbakken.

- Hva vil det koste mottakerne av matjorda?

- Vi har ikke tenkt å legge kostnader på flytting av jorda. Vi er beredt på å ta kostnadene på dette.