Naturvernforbundet i orklaregionen, Orkla jeger- og fiskerforening og lokallaget av Norsk ornitologisk forening ber Klima- og miljødepartementet starte en prosess med vern av Råbygdfjæra og Gjølmesørene som naturreservat.

Negative konsekvenser

De tre organisasjonene viser blant annet til konsekvensutredningene som er utført i forbindelse med Trondheim havns planer for utbygging på Grønøra vest.

- Konklusjonen sier at et eventuelt inngrep i området vil ha store negative konsekvenser for fugl og sjøørret.

Ikke tilstrekkelig

Deler av området har allerede vern gjennom et kommunalt planvedtak. Men organisasjonene mener dette ikke er nok. De ønsker et sterkere vern, og et større verneområde.

- Vi håper at denne delen og et området ut over dette kan få status som naturreservat. Etter vår oppfatning er et kommunalt vern av deler av området ikke tilstrekkelig til å sikre et langsiktig og stabilt vern.

Nord-Europas største

I brevet til departementet har organisasjonene lagt ved kart fra henholdsvis 1962, 1991 og et framtidskart for 2020 som viser hvordan området er blitt gradvis nedbygd.

- Utløpet av Orkla og Skjenaldelva var i sin tid det største elvedeltaet i Nord-Europa, men etter slutten av 60-årene er det utsatt for omfattende inngrep. Til tross for de store inngrepene blir området fortsatt omtalt som det nest viktigste våtmarksområdet i fjord for fugl i Sør-Trøndelag, og det har i tillegg stor verdi for sjøørret og som en lokalitet med strandeng, skriver de.

Ingen ny sak

Allerede i 2009 ble det tatt et initiativ overfor Miljøverndepartementet og Direktoratet for naturforvaltning med tanke på å få etablert et naturreservat.

De fikk til svar at Fylkesmannen i Sør-Trøndelag skulle vurdere saken. Konklusjonen fra Fylkesmannen var at området hadde tilstrekkelige kvaliteter til å kunne vernes som naturreservat.

Både i 2012 og 2014 ble det sendt purring til departementet, og begge gangene fikk de til svar at det ble jobbet med en helhetlig gjennomgang samt en nasjonal plan for biologisk mangfold.

Men fortsatt har ingen ting skjedd.