Hemne

Under Øradagganj kan du få kjøpe postkort med motiv fra Kyrksæterøra. Ja, faktisk laga av en meldaling!

— For ei tid tilbake møtte jeg ei dame da jeg var på vei til butikken. Hun visste vel at jeg tok bilder og slikt, og da kom hun med ideen om at jeg måtte lage postkort fra Hemne. Jeg vet ikke hvem hun er, men hun var blid og trivelig, så send henne en takk for tipset gjennom avisa, sier Anne-Grethe Aase Nilsson.

Stedsblind

For postkort ble det. Fire varianter er nå for salg fra lokalene hun selv kaller «Mitt lille galleri» i Dyrnesgården.

— Hvorfor tente du på ideen?

— Fordi Kyrksæterøra er et sånt fint og sjarmerende sted. Jeg går tur hver dag med hunden i gatene her, og jeg ser stadig vekk motiver jeg kan ta bilder av. Jeg bor også midt i smørøyet i det som heter Auset-huset. Det er kanskje litt slik at du blir stedsblind på det stedet du er vokst opp. Jeg kommer utenfra og «ser mer», sier Nilsson, som siden 2001 har vært lærer ved Hemne videregående skole.

Under Øradagganj har hun utstilling sammen med Eldrid Bakk fra Aure og hemnværingene Mildrid Haltbakk og Liv Olsen.

— Det er et hobbygalleri. Jeg driver jo ikke proft, sier hun.

Tivoli på topp

Det var helt tydelig at noen har kontakt med høyere værmakter da Øradagganj ble offisielt åpnet av ordfører Odd Jarle Svanem torsdag.

— En stor takk til alle dere som sørger for at vi et slikt arrangement hvert år, sa Svanem blant annet i sin åpningstale.

Tivoli topper lista over attraksjoner for tre jenter som har inntatt en benk utenfor Hemne Sparebank.

— Du kan skrive at tivoli og kanelsnurrer er det beste med Øradagganj. Og så skal vi spise is, se i bodene og se «Frieriet», sier Maria Mihle.

Ut i gata

Det myldrer av liv i alle kriker og kroker av Øragata når det er «dagga». I Bårstua, i tilknytning til Wesselgården, er det Kirsti Egeland og Astrid Sivertsvik som regjerer, og de driver med henholdsvis søm og hekling.

Nærmeste nabo Hjørnestuo har for anledningen flyttet deler av butikken ut på gata, og der er Sandra Harjo Sæther og Gunn Anita Valaas to blidspente fjes som gjerne vil at du skal stikke innom.

Inge Haukvik fra Skaun er også i år på plass med sin bruktbutikk, og Jan Bakken og Norunn Kjøren er innom på en kjapp visitt.

— Det kan være noen godbiter blant platene her, jeg har funnet ei, sier Jan.

— Vi er alltid innom når vi finner en bruktbutikk, sier Norunn.

Terrassen til onkel

På motsatt side av Søa, er det et blikkfang på hjørneleiligheten i Saga Senter. Fargerike bilder er utstilt både på ut- og innsiden. Her er det Randi Sommervold holder til med sin salgsutstilling.

— Det er første gangen jeg stiller ut bildene mine, sier pensjonisten, som bor i Trondheim og som flytta ut fra Hemne fra Vinjeøra da hun var 13 år gammel.

— Jeg ble tipset om at jeg kanskje får låne terrassen til onkel Leif, sier hun.

Og onkel Leif er Leif Holden, som har flyttet fra Vinjeøra til Kyrksæterøra og har orkesterplass ut mot hovedveien.

— Det går masse folk forbi her, og salget så langt – etter to, tre timer – er tre solgte maleri, sier Randi Sommervold, som overlater til kunden både å bestemme navnet på kunstformen.

— Jeg er en pensjonist som driver med dette på hobbybasis, så det er ikke så nøye, sier hun.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300