Shamim Ansari (30) fra Afghanistan kom til Norge i 2008. I mai åpnet hun egen frisørsalong på Orkanger. Veien har vært lang for kvinnen som kommer fra et land med svært vanskelig  levekår for kvinner.

- Det å få realisert drømmen om egen frisørsalong er noe jeg har tenkt på i mange år. At jeg skulle få til det på Orkanger i Norge var det nok ingen som kunne forutse, sier Shamim Ansari (30).

Hun sitter ved siden av meg i en rød IKEA-sofa i lokalet hun leier i Orkdalsveien 33. Sammen med oss er også Bodil Sinnes, Shamims veileder fra Rosenvik.

Les om: Slik skal vi møte flyktningene

Sjelden

Det er ikke dagligdags at mennesker på flukt fra krig og terror åpner egen virksomhet i Norge, og langt sjeldnere er det nok at kvinner fra Afghanistan gjør det. Dagligdags er nok heller ikke historien om hvordan det hele gikk til. Dette er historien om hva det betyr å yte det lille ekstra for å nå sine målsettinger. I dette tilfellet ikke bare for Shamim, men også for Bodil.

Før historien fortelles, litt samfunnskunnskap:

Tradisjon

Det afghanske samfunnet er tradisjonelt sterkt dominert av et reaksjonært syn på kvinners rolle og status i samfunnet. Mens urbane kvinner kan nyte noen rettigheter, og til og med arbeide utenfor hjemmet, hersker de tradisjonelle holdningene fortsatt sterkt på landsbygda. Selv om Afghanistan har ratifisert internasjonale avtaler er det stor avstand mellom disse avtalene og den virkeligheten afghanske kvinner lever under.

Mannen bestemmer

Den afghanske familien har en patriarkalsk struktur, noe som betyr at det som hovedregel er et mannlig familiemedlem som bestemmer over en kvinnes liv, enten det er hennes far, bror, ektemann eller svoger. Det mannlige overhodet vil, formelt sett, ta alle viktige beslutninger om kvinnens liv. Det kan være spørsmål om hun kommer til å ta utdanning, hvem hun gifter seg med, også om hun som gravid kvinne får lov til å søke profesjonell medisinsk hjelp. Sikkerhetssituasjonen i det krigsherjede landet tvinger dessuten mange kvinner til å dekke seg til i burka når de går ut i forbindelse med sine daglige gjøremål.

Utdannet

Med dette som bakteppe var det med en viss ydmykhet jeg nærmet meg Shamim som intervjuobjekt. Selv om hun er vestlig kledd og sminket, kan man jo aldri vite.

- Nei da, du må ikke være bekymret.

Hun smiler mot meg og forteller at hun kommer fra Mazar-e-Sharif, landets tredje største by med over 600 000 innbyggere.

- Min far har høy utdanning. Han levde av å selge legemidler til apotek. Han har alltid støttet meg til å gå på skole, og jeg er utdannet frisør fra Afghanistan, forteller hun på godt norsk.

Utdannelsen er slett ikke ulik den norske – to år på skole, to år ute i praksis.

- Men den inneholder en del elementer som ikke er i den norske, sier Shamin, som også rakk å jobbe som frisør i hjemlandet før hun kom til Norge i 2008.

Familie

Hennes mann, Farhad, hadde flyktet til Norge noen år i forveien, og var allerede bosatt på Orkanger. Han jobbet som platearbeider og sveiser hos selskapet Oris på Grønøra, og var allerede godt integrert i Norge.

Sammen har de i dag sønnene Ariyan på 8 og Arash på 3.

- Størstemann begynner i fjerde klasse på Orkanger baneskole til høsten, mens minstemann går i Rianmyra barnehage, forteller Shamim, som legger til at de bor i egen tomannsbolig bare et par steinkast unna der hun nå har salongen.

Les om: Gjensyn med lege, flyktning og venn

Skape trygghet

I 2012 startet hun på kurs hos Rosenvik på Orkanger. Sammen med 20 andre fra ulike nasjonaliteter startet hun den møysommelige veien fram til en yrkeskarriere i Norge. Det er mye å lære.

- Det er viktig å avklare hvilke forventninger en arbeidsgiver i Norge har, sier Bodil, som har fulgt Shamim gjennom hele prosessen.

Det handler også om å skape trygghet, både på egne ferdigheter, og hvordan man skal tilpasse seg i et nytt samfunn.

- Språk er også en utfordring, og det er viktig å innse at det er en lang vei fram, og at man må være tålmodig, sier Bodil.

Verdifulle innspill

På veien til arbeidslivet har Shamim hatt praksis på flere arbeidsplasser både for språk- og arbeidstrening, for å lære fagterminologi og ikke minst se hvordan frisøryrket utøves her.

- Jeg var utplassert hos flere frisører på Orkanger, sier Shamim, som trekker fram både Kløppern, Fix og Cowboy & Angels på Amfi-senteret. Hos sistnevnte fikk hun lære seg tradisjonell herrebarbering.

- Der fikk hun også gode skussmål underveis på faglige kvalifikasjoner, og dessuten konstruktive tilbakemeldinger på områder med forbedringspotensial, sier Bodil, som forteller at de sammen ble enige om hva hun skulle gjøre for å forbedre seg.

Døråpner

Etterhvert fikk begge tro på at det kunne være muligheter for å etablere egen virksomhet.

- I en slik prosess er det nok viktig å ha med en person som kan være en døråpner, og stille alle spørsmålene. Det er mye å finne ut av knyttet til en bedriftsetablering, og ikke minst er det nyttig å ha tilgang til et norsk nettverk, sier Bodil.

Bodil tok på seg både koordinator- og døråpnerrollen, samt noen andre.

- Vi sjekket mulighet for å leie lokaler. Jeg tok kontakt med flere utleiere, og etter hvert ble det mulig å leie lokaler i Dalgården av Einar Vuttudal.

- Han har vært så behjelpelig og grei, skyter Shamim inn. Selv om han er en travel mann, ville han gjerne hjelpe meg.

Dugnad

Det ble søkt råd hos Næringshagen, etablert kontakt med regnskapsfører, og arbeidet med å skaffe til veie brukt frisørutstyr på internett. Alt løste seg.

- Det gjensto å pusse opp lokalene, og det ble et slags dugnadsprosjekt, ler Bodil, som innrømmer at hun var så gira på dette at hun fikk med seg både sin far og datter. Sammen med Shamim og Farhad har de forvandlet lokalet til en lys og trivelig frisørsalong.

I starten av mai åpnet hun, og siden har kundene strømmet på, unge, eldre, kvinner og menn. Tilbakemeldingene har vært svært gode.

Handler lokalt

- Ja, jeg er litt stolt når jeg leser kommentarene som folk legger inn på facebooksida mi, sier Shamim.

I tillegg til klipp tilbyr hun forming av bryn, fjerning av hår med tråd, herrebarbering, oppsetting og fletting, farging, makeup og brudepynting.

- Jeg hører folk også skryter av hodebunnsmassasjen og ansiktsmassasjen, smiler Bodil.

Nå venter hun bare på kassaapparatet hun har bestilt fra Kontorplan som tilfredsstiller alle lovmessige krav.

- Jeg kjøper brukt utstyr med oppgradert programvare, sier Shamim.

Vestlig

Selvsagt er det stor konkurranse i frisørbransjen, men Shamim har både stor arbeidskapasitet og ikke minst motivasjon og arbeidslyst.

Ekteparet fra Afghanistan har tilpasset seg livet i Norge.

- Vi har nok et vestlig syn på det meste og ønsker å leve slik folk gjør her, sier Shamim, som passer på skryte litt av ektemannen.

- Uten han og uten Bodil hadde ikke dette vært mulig, sier hun og ser bort på sin veileder som har vært en uvurderlig støttespiller gjennom hele prosessen.

Optimist

Bodil røper at ekteparet har jobbet hardt hele tiden i Norge. Sammen har de vært avisbud, og hun har sydd for Tråsnella på Orkanger. Målet om å klare seg selv økonomisk har vært viktig for dem.

Om tre år?

- Da har jeg enda flere kunder og kanskje jobber det flere her, smiler Shamim, som valgte å følge drømmen som startet i hjemlandet og ble oppfylt på Orkanger.

Daglig leder hos Rosenvik, Arnt Otto Lie, var en av de første kundene som fikk «new look» hos Shamim Ansari. Foto: privat
Shamim Ansari er i ferd med å få til noe ikke så mange afghanske kvinner har mulighet til. Foto: Steinar Larsen