Når Orkland blir en realitet i 2020, vil den nye kommunen kunne smykke seg med en unik attraksjon i det som blir kommunesenteret, Orkanger. Thams-paviljongen har allerede vakt begeistring - både i inn- og utland, og 9. september blir det offisiell åpning med påfølgende fest og feiring.

- Fantastisk innsats

Det var derfor på sin plass at alle de fire Orkland-ordførerne, Are Hilstad, John Lernes, Oddvar Indergård og Oddbjørn Bang, var på plass under grunnsteinnedsettinga med hver sin stein, som onsdag ble satt på plass i paviljongens grunnmur.

- Det er en helt fantastisk innsats som legges ned her, sa Oddbjørn Bang og roste dugnadsgjengen og Prosjekt heimatt for den omfattende jobben de har gjort og gjør for å få det snart 125 år gamle byggverket på plass i kommunen der det ble produsert.

Mangler 400 000

Olav Sigurd Kvaale fra Prosjekt heimatt holdt en liten tale der han blant annet kom inn på kostnadene ved å gjenreise paviljongen. I den forbindelse kom han med et aldri så lite frieri til de tre Orkland-kommunene som ikke har gitt økonomisk støtte til prosjektet.

- Dette koster 4,6 millioner kroner. Vi har fått inn 4,2, og det gjenstår 400 000 kroner, sa Kvaale som fortalte at Prosjekt heimatt tidligere har søkt Agdenes og Meldal kommune om bidrag, uten å ha fått gjennomslag for det. Nå som bygget er i ferd med å bli en realitet, håper han imidlertid at Orkland-kommunene kan se på saken en gang til. Ikke minst fordi paviljongen er et sterkt symbol på den industrihistorien man har hatt i dalføret.

- Det var 300 arbeidere på Strandheim som produserte paviljongen. Dette er til ære for dem, sa Kvaale.

Bryllup og konserter

Thams-paviljongen skal ikke bare stå til pryd når den er ferdig om halvannen måned. Det flotte bygget er allerede bestilt til både barnedåp, konfirmasjoner og utstillinger, og Bang tror paviljongen vil bli et populært sted for vielser. Etter endringene i vigselsloven er det kommunene som får ansvaret for borgerlige vielser, og da kan ektefolk få sine forhold «velsignet» av karer som Bang, Hilstad, Lernes og Indergård.

- Jeg tror at paviljongen vil bli mye brukt, ikke minst til mindre kulturarrangement som intimkonserter og utstillinger. Jarle Farmen har allerede varslet om at han ønsker å stille ut bilder inne i paviljongen, forteller orkdalsordføreren, som gleder seg til åpninga i september.

- Da får vi besøk av blant andre Trondheimsolistene og kulturministeren. Da blir det en skikkelig folkefest!