Rennebu

Erlend Sitter og Panupong Phengphen er akkurat ferdig med to år som lærlinger ved restauranten Credo i Trondheim, og i juni tok de begge fagbrevet som kokk. Nå er de ferievikarer ved Rennebu helsetun og en del av grunnen til at brukerne ved helsetunet kunne meske seg med lokale delikatesser servert som et femretters måltid sist torsdag.

Lokal mat

De to nyutdannede kokkene har dratt med seg erfaringer fra Credo, en restaurant i Trondheim hvor de er meget opptatt av å benytte lokalt dyrka råvarer.

– Vi lærte mye av mange dyktige folk på Credo. Det tar vi med oss inn i sommerjobben og det er noe av grunnen til at dette måltidet inneholder så mye lokal mat, sier Erlend Sitter.

På den meget gjennomførte menyen finner vi delikatesser fra Grindal ysteri, Kroken bakeri, Hogna mat, Trond Narve Stavne, Trollheim og Rodebak.

– Ja, alt er så lokalt forankra som det kan bli, til og med ølet er lokalt, sier kokken Ola Halland og tilføyer at resten er laget av kjøkkenet på helsetunet.

Der har de faktisk glasert syrin som danderes pent på fatene.

En gledens dag

Hele 120 fikk sitte til bords.

– Det er brukerne ved dagsenteret, omsorgsboligene, trygdeboligene og de som får tilkjørt mat som har fått tilbudet. I tillegg til de ansatte som hjelper til, sier Solveig Løkken, helse- og omsorgsleder i Rennebu.

Hun synes det er veldig stas og forteller at det er første gang de gjennomfører noe sånt.

– Alle inviterte har gledd seg skikkelig, lenge, smiler Løkken.

Alle rettigheter

Til festmåltidet hører selvfølgelig god drikke. Gjestene kunne velge mellom hjemmelaget rabarbrasaft, brus, øl, rød og hvit vin. Og kaffe med konjakk til desserten.

På spørsmålet om middagsprosjektet skal gjennomføres flere ganger er ikke Halland i tvil.

– Jeg tenker at vi kommer til å prøve igjen, det ser jeg ikke mørkt på. Da blir det en annen årstid, kanskje høst, med andre råvarer, sier han.

Høyt nivå

Hverdagene på dagsenteret består selvfølgelig ikke av femretters middager, men kjøkkenet får mye skryt for maten generelt.

– Vi har et nivå som er langt over gjennomsnittet i institusjoner, sier Halland.

– Vi har faktisk seks faglærte kokker på kjøkkenet akkurat nå, det er det ikke mange som har, smiler kjøkkensjef Sitter.

Og ros mottar de fra takknemlige brukere, det er tydelig at de gjør en god jobb.

Bra aktivitetstilbud

Helse- og omsorgsleder Løkken forteller at de ønsker å gjøre noe ekstra for brukerne, så lenge de har mulighet.

– Vi skårer ikke så høyt på kommunebarometeret, men det viser dessverre ikke alt. Blant annet trekker det ned at noen av rommene deler toalett og bad, og det er ikke noe vi kan gjøre noe med per nå. Forhåpentligvis vil økonomiplanen i høst innvilge penger til nytt bygg snart, sier Løkken.

Noe de kan gjøre med er tilbudet om aktiviteter til sine brukere.

– Vi har jevnlig kvinnegrupper som ordner med musikk, kaffe og kaker, Røde Kors besøkstjeneste er her, Bygdekvinnelaget har arrangement her, vi arrangerer turer og formiddagstreff og flyktningtjenesten bidrar mye, forteller leder for dagsenteret, Eli Grøtte og tilføyer at det også er stor stas når barnehagen kommer på besøk.

Både Grøtte og Løkken mener de er god på å gjøre det lille ekstra som får brukerne til å føle seg hjemme.

– Jeg var på dagsenteret forleden og da var ei som kom etter meg og tok meg i armen og sa; ”Jeg kan vel ha på meg finkjolen på torsdag? Jeg gleder meg veldig til å smake ølet fra Innset!” sa hun, forteller Grøtte smilende.