Passordhelvetet.

Så sterke ord er det ikke så ofte jeg bruker, i alle fall ikke så noen hører. Og i alle fall ikke når jeg skriver. Da blir de jo hengende ved meg til evig tid. Men jeg fant ingen mer dekkende ord denne gangen.

Passord er kjekt. Jeg forstår det. Men akk for en styr passord kan medføre. For lenge siden, da vi fikk datamaskiner på jobb, ble vi bedt om å finne oss et passord. Jeg husker det godt, mitt aller første passord. Jeg ble opprådd, for hva skulle nå det være for et ord? Det er jo noen å velge i.

Ta noe du kommer til å huske, sa en velmenende sjel i nærheten. Og det må inneholde minst åtte tegn, en stor bokstav og et tall.

Etterhvert ble det flere passordkrav. Ta det samme som du har andre steder, sa den velmenende sjelen i nærheten. Ja, det var lurt. Det fungerte i en tre måneders tid, helt til PC-en min ba meg om å skifte passord. For trygghetens skyld, selvfølgelig. Jeg forstår det og. Det var da det startet. Passordhe…

Nylig fikk jeg melding om at lagringsplassen min i skyene ikke lenger lagret bildene mine. Det var noe galt med fakturatrekket. Den tieren som skulle trekkes av seg selv forever, slik at jeg ikke skulle behøve å tenke på det. AppleID. Ja, men det var greit, den har jeg klar.

Feil brukernavn eller passord. NEI, det ER ikke feil! Jeg har skrevet det inn riktig nå, mange ganger, og jeg er helt sikker på det! Jeg har det her foran meg. Og jeg vet at det ikke er lurt, å ha det skrevet ned. Men hva skal man ellers gjøre, med alle brukernavn og passord? Lista er lang. Først ei side. Så baksida og.

Rundt og rundt gikk det med Apple. Alvorlig trøbbel med identiteten. Ja, hvem får ikke det av sånne vanskeligheter? Du har skrevet inn feil passord... Passordet stemmer ikke. Du er i ferd med å miste lagringsplassen. Denne enheten er ikke sikkerhetskopiert på fire måneder.

Telenor. Wordfeud. Mobil backup. Wimp. SAS Eurobonus. Iphone. iPad. Orkdalsbanken. Gmail. Online. Søra.

Si ja til alle oppdateringer, sa læreren på mitt aller første datakurs. Jeg har hørt etter. Og angret så mang en gang. Svart skjerm. Rare sider. Andre farger. Diverse greier som poper opp helt uten at jeg har bedt om det.

Bildene dine lagres nå fra alle dine enheter. Hæ? Plutselig i orden? Jeg gjorde akkurat det samme for fjortende gang.

Faren over for denne gang. Men hvor lenge var Adam i Paradis?