Lars Morten Rosmo er tidligere leder i Sør-Trøndelag bondelag og nåværende leder i Jordvernalliansen i Trøndelag. Han mener det både er unødvendig og feil å bygge ned matjorda på Furumoen til fordel for Norsk kyllings nye fabrikk.

- Ikke bærekraftig

- Det er fullgode alternativer når det gjelder tomt for Norsk kylling. Jeg vet at bedriften satser tungt på et miljøvennlig anlegg. Da kan de ikke bygge ned matjord når det finnes gode alternativer, sier Rosmo som mener at en fabrikk på Furumoen ikke vil være bærekraftig:

- Norsk kylling er en bedrift som foredler kylling, og de er derfor avhengig av at det finnes areal hvor det kan produseres fôr, og areal hvor møkka kan spres. Denne løsninga er ikke bærekraftig på noe vis.

Les også: Vellykket om det gjøres riktig

Krevende

Rosmo har liten tro på jordflytting, slik Orkdal kommune og Norsk kylling planlegger dersom det blir utbygging på Furumoen:

- Å flytte jord er svært krevende. I de aller fleste tilfellene vil jorda få en langt dårligere produksjonsevne enn på den plassen den er hentet fra, og korn vil som oftest bli erstattet med gress.

Les også: Kan få 40 mål ekstra dyrkajord med matjord fra Norsk kylling-tomta

- I dette tilfellet vil storparten av jorda fra Furumoen bli brukt til kornproduksjon på Vormstad?

- Det er planlagt brukt til etablering av ny jord på Vormstad, men vi vet at det med stor sannsynlighet blir langt dårligere produksjonskapasitet på denne jorda enn på den jorda som bygges ned. Det bygges ned god jord for å etablere jord av dårligere kvalitet, sier Rosmo som understreker at det trengs kunnskap både for å ta opp, transportere og legge ut igjen jorda for at det skal bli et bra resultat.

Tvilende

- Forskeren som anses som Norges fremste på området, og som du selv har anbefalt ST å snakke med, Trond Knapp Haraldsen, sier til ST at jordflytting blir vellykket om det gjøres riktig?

- Ja, om det gjøres riktig, kan det bli det.

- Har du noen grunn til å tro at det ikke vil bli gjort riktig her?

- Jeg har grunn til å tvile på om det finnes kompetanse i nærheten til å utføre dette. Men vil de bruke den beste kompetansen, er det positivt. Men man bygger uansett ned et areal som ligger ved sjøen, og flytter det til et annet sted.

- Helt unødvendig

- Men om man greier å flytte matjorda på en god måte, er det da helt uinteressant at Norsk kyllings etablering kan gi regionen mellom 200 og 300 arbeidsplasser?

- At Norsk kylling bygger nytt i Trøndelag, er veldig bra og viktig for trøndersk landbruk. Men det ikke bærekraftig å bygge ned matjord, og slettes ikke for en bedrift som foredler mat og er avhengig av matjord for sin produksjon. I dette tilfellet er det gode tomtealternativ slik at det er helt unødvendig å ødelegge denne matjorda.

- God løsning

Orkdals ordfører Oddbjørn Bang imøtegår Rosmos tvil når det gjelder bruk av kompetanse:

- Norsk kylling og Orkdal kommune ønsker å knytte til seg de beste ekspertene på området, som for eksempel Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) og andre kompetansemiljø. Vil vil også ha med oss Bondelaget, sier Bang.

- Rosmo argumentere blant annet med at det vil bli dårligere produksjonskapasitet på jorda som blir flytta?

- Jeg forholder meg til at Nibio mener dette er en god løsning dersom det blir gjort på en riktig måte, noe vi har tenkt å gjøre.