Åse Krognes og familien er på ferie på Kos, og hadde akkurat kommet inn på hotellrommet og var begynt å pakke ut, da jordskjelvet inntraff i halv ellevetiden torsdag kveld.

- Alt begynte å riste. Veggene, gulvet og taket, og vi skjønte ingenting. Det varte i kanskje ti sekunder. Alt ble mørkt. Så kom lyset på igjen i to sekunder, så ble det mørkt igjen og ristingen begynte igjen. Det var noen som sa at det føltes som bakken av gelé, og det var en god beskrivelse, sier Krognes.

Skremmende etterskjelv

Nå var alt mørkt, og de kom seg ut på gangen.

- Der var det lys, og vi kom oss ut på gata. Bekledningen var heller enkel, kan man si, sier Krognes.

Noen fortalte dem at de måtte komme seg unna husene.

- Så vi løp etter de andre et stykke unna. Da begynte etterskjelvene. Det var veldig skremmende, forteller hun.

De ble stående på en parkeringsplass i to timer.

- Da begynte folk å komme ut med solsengmadrasser og puter og håndduker, så vi fikk satt oss ned. Der satt vi til rundt klokken seks. Da gikk vi ned til hotellet. Vi fikk bare gå inn en snartur for å hente noe smått.

Holder seg utendørs

Krognes forteller at hotellet ikke hadde fått store skader, men at oppryddingsarbeidet allerede var i gang da de fikk komme inn. Når ST er i kontakt med Krognes fredag formiddag, oppholder de seg utendørs.

- Det føles ikke trygt å være inne, sier Krognes.

En svensk og en tyrkisk turist er døde og over 100 skadd på den greske øya Kos, etter et skjelv med styrke 6,7 rammet området mellom Kos og den sørvestlige kysten av Tyrkia i halv ellevetiden torsdag kveld. En norsk mann ble alvorlig skadd i jordskjelvet på øya Kos og ble fredag formiddag fløyet til sykehus for behandling, melder UD.

Oversvømte restauranter

Ifølge tyrkiske myndigheter er det registrert mer enn 20 etterskjelv. Nordmenn i området forteller om store ødeleggelser og at hoteller ristet. En halv meter høy tsunamibølge skylte innover land både i Bodrum og på Kos. Bilder viser oversvømte veier og restauranter som ligger i strandlinjene.

Episenteret ligger rundt 10,3 kilometer sør for den tyrkiske byen Bodrum og 16 kilometer fra den greske øya Kos. Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer.

Kos hardest rammet

Skjelvet kunne merkes både i Tyrkia og på flere greske ferieøyer.

I tillegg ble to andre skjelv med styrke på 4,4 og 4,7 ble registrert utenfor Kos klokken 22.52 og 23.23. Så langt er det denne øya som bekrefter mest ødeleggelse, melder NRK.

UD råder nordmenn i området til å kontakte pårørende hjemme og følge med på råd fra lokale myndigheter. UD oppfordrer også nordmenn i området til å registrere seg på www.reiseregistrering.no, slik at norske myndigheter kan formidle eventuell informasjon.

Jordskjelvet rammet ferieøya Kos i halv elleve-tiden torsdag kveld. Foto: privat