Det var for omtrent åtte år siden at Tore Simonset lanserte ideen om et samarbeid overfor naboen Per Kåre Negård. Etter hvert ble også Torgrim Furuhaug med i det gode selskapet. Utstyr ble kjøpt inn og utgiftene fordelt på hver enkelt.

- Det fine med dette, er at en slipper å kjøpe inn alle maskinene alene. Det gir oss en stor økonomist gevinst, forteller Simonset.

Store investeringer

Det tre bønderne driver hver sitt gårdsbruk. Uten dette samarbeidet måtte de ha kjøpt inn alt utstyret hver for seg. Mye av utstyret blir brukt bare noen uker om våren og sommern, og dermed ligger det en stor gevinst i samarbeid. Prisen på ei rundballpresse ligger for eksempel på rundt 800 000 kroner. Ei rundballeklype, som festes på frontlasteren på traktoren for å samle og stable rundballer, koster rundt 50 000 kroner. Ei rive for å samle graset i skårer før det skal presses, koster rundt 120 000 kroner, mens ei slåmaskin ligger på rundt 115 000 kroner.

Totalsummen for dette utstyret, som altså brukes kun tre-fire uker i året, beløper seg til over én million kroner. Det er ei stor invitering for en bonde alene. Men når summen kan deles på tre, blir dette god økonomi. I tillegg slipper de å leie inn sommerhjelp. Sammen løser de tre ulike oppgaver under slåtten, noe som gjør det hele veldig effektivt. En kjører slåmaskin, en kjører riva og samler baller, og en kjører rundballpressa.

Sosialt

Med denne besparelsen, kan de tre bøndene gå for bedre maskiner som koster litt mer, men som har større kapasitet.

- I tillegg til den økonomiske gevinsten, er dette sosialt for oss alle. En bonde jobber mye alene og da er det fint å kunne jobbe i lag og ta en kaffeprat mellom øktene, forteller de tre.

- Hva er nøkkelen til et godt samarbeid?

- Det er å være litt rund i kantene, en må tåle at kostnadene og arbeidsinnsatsen går litt begge veier, forteller Tore Simonset, og legger til at de har fått med seg to læregutter på laget i sommer, brødrene Marius på 17 og Sander Simonset på 14.

- Skal vi få til rekrutering til bondeyrket, må en la ungdommen få prøve seg. Vi sørger for opplæring, og det er nok traktorkjøringa som er mest populært, avslutter trekløveret fra Rindalsskogen.