Her er tomta som Norsk kylling har som førsteønske. Foto: Catharina Morken
Lars Jørgen Gangås er en av bøndene som har fått tilbud om matjord dersom Norsk kylling kommer til Orkdal. Det vil i tilfelle bety at Gangås vil være så å si selvforsynt med grovford til dyra sine. Foto: Catharina Morken

Norsk kylling ønsker å etablere sin nye fabrikk på Furumoen i Orkdal. Tomta består blant annet av 140 mål med matjord. Både Orkdal kommune og Norsk kylling har stilt som krav at all matjorda skal brukes om igjen. ST skrev tidligere denne uka om to orkdalsbønder som ønsker å dyrke opp nytt land med matjord fra Furumoen.

Bøndene vil få jorda gratis, og Norsk kylling vil ta alle kostnadene knyttet til jordflyttinga. Norsk kylling-direktør Kjell Åge Stokbakken uttalte i torsdagens ST at det er avgjørende at jordflyttinga skjer på riktig måte, og at det må hyres inn ekspertise for å sikre at det skjer.

Les også: Kan få 40 mål ekstra dyrkajord med matjord fra Norsk kylling-tomta

Landets fremste ekspertise

Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi), som er eid av Landbruks- og matdepartementet, er en av de største forskningsinstitusjonene i Norge, og har landets fremste ekspertise når det gjelder flytting av matjord. Seniorforsker Trond Knapp Haraldsen er den som sitter på mest kunnskap på dette området i Norge.

- Vi har jobbet med dette siden 2012. Da gjorde vi en kunnskapssammenstilling for Samferdselsdepartementet basert på den dokumentasjonen som fantes, forteller Haraldsen og trekker fram en masteroppgave som tok for seg erfaringene fra Norges første jordflytting.

Les også: - Ikke bærekraftig

- Veldig vellykket

I masteroppgaven undersøkte Torhild Narvestad Anda jord som ble flyttet i Nedre Eiker i 1981.

- Det viste seg at det var veldig vellykket. Det ble kjempeavlinger med matkorn; avlinger på høyde med jorda som lå tett inntil, og som ikke var blitt flyttet, forteller Haraldsen.

Han understreker imidlertid at det er helt avgjørende at man gjør dette på rett måte.

- Det er viktig å bygge opp jorda med den samme lagdelinga som var på det stedet den er flyttet fra, og så må man unngå komprimering av jorda. Det som fungerer dårlig, er om man bruker bulldoser for å jevne terrenget. Da blir jorda altfor komprimert. Vår forskning viser at dersom dette gjøres med riktig utstyr, og med nennsom behandling av jorda, vil det bli veldig bra.

- Hva er riktig utstyr?

- Det må brukes beltegående gravemaskin, det har vi gode erfaringer med.

God planlegging

Haraldsen presiserer at det fordres god planlegging når man skal flytte matjord, og entreprenørene som skal utføre arbeidet, må få god kunnskap om hvordan det skal utføres.

- Man skal ikke flytte bare matjordlaget, men et helt jordsmonn for å få de egenskapene man er ute etter, sier Haraldsen som har jobbet som forsker i anvendt jordfag i over 30 år.

- Når det gjelder dette med jordflytting, er jeg blitt mer og mer sikker på at det fører fram. Men det må gjøres riktig.