Tekst/Foto: Bjørn Lønnum Andreassen

Knut Grut (48) fra Å i Meldal er Norges beste skytter på elgbane. Lørdag traff han fullt hus med fem innertreff, selv om han ikke har skutt på mange måneder.

- Jeg skjønner det egentlig ikke helt selv. Sånn skyting handler egentlig mye om trening. Denne førsteplassen skulle kommet før, ikke nå.

Topp hele veien

Grut kom ut av innledende runder med toppsummen 100 poeng, inkludert 16 inner-treff. Dermed ventet kveldsfinalen i NM som foregikk på Oppdal. Da kom Grut fra det med nytt fullt hus, 25 poeng, hvorav tre innertreff. Dermed fikk han med seg 125 poeng til finalen. Også i finalen smalt han inn fem femmere, 25 poeng, med tre innertreff. Dette var likt med argeste konkurrent. Omskyting resulterte nytt fullt hus med hele fem innertreff av fem skudd.

– Før satset jeg jo en del på konkurranseskyting. Jeg har ikke trent all verden de senere årene, men trente mye før, forteller han og presiserer å ikke ha skutt siden elgjakta i fjor(!)

Dagsform

- Dette handler kanskje litt om forventingene man ordner seg selv. At man ikke blir så stresset når man skal skyte. Når man trener, forventer man kanskje mer av seg selv i konkurranser. Men jeg har ikke hatt noen forventninger, sier han med litt latter i stemmen.

- Jeg har vel automatisert skytinga fra tidligere da jeg var mer aktiv. Hvis man er klar i hodet skjer tingene når de skal. Dagsformen har mye å si, og den vet man ikke før man skyter. Jeg prøvde å ha fokus på det jeg skulle. I omskytingen etter finalen skjøt jeg først, konstaterer fulltrefferen smilende.

- Før sto det mer på spill, men nå så er det bare artig å skyte.

Vi får forklart at Grut, som representerer Orkla jeger- og fiskerforening, var med på en del elgbaneskyting fra midten av 80-tallet og frem til rundt 2000. Etter det har skytingen blitt mer sporadisk utenom jakta.

- Jeg var norgesmester i luftskyting sent på 90-tallet. Det var gjevt den gangen, for jeg slo en olympisk mester da.

Rekruttering

Grut forteller han fikk interessen fra bestefaren på Å i Meldal.

- Han tok meg med på loftet på gården heim, eller på Småberga der Meldal skytterlag holder til. Snart skjøt jeg med krager og etter hvert med jaktgevær, sier han og trekker frem Even Stene.

- Han var med å dra i gang viltmålskytingen i Meldal og vi var største klubben i Norge sist på 80 tallet. Nå er ungene aktive med annet så jeg får følge opp dem. Det spørs om de er interesserte i skyting etter hvert, forteller Grut.

- Det handler om å ikke være redd for å prøve. Mange jegere kunne stille i konkurranser, sier han håpefull. Datteren Ingrid (20) har skutt litt men heller holdt på med fotball og andre ting.

- Det er spørsmål om prioritering, men jeg får mer lyst til å prøve når jeg ser her på NM. Jeg har lyst til å bli med på elgjakt, så da blir det kanskje mer skyting, sier hun mens broren Morten(12) ble betatt av NM-spenningen.

- Det var artig og spennende å se pappa skyte. Alle skjøt ganske jevnt så det var veldig spennende.

NM i elgbane arrangeres av Hølonda JFF og Soknedal JFF.

Foto: Bjørn Lønnum Andreassen