Hemne/Orkdal

Lørdag skrev ST at Lars Morten Rosmo, leder i Jordvernalliansen i Trøndelag, er svært kritisk til Norsk Kyllings planer på Furumoen i Orkdal, og til flytting av matjord.

«Vi vet med stor sannsynlighet at produksjonskapasiteten vil bli langt dårligere etter flytting», sa Rosmo, som er kritisk til at bedriften legger beslag på og bygger ned matjord når det ifølge Rosmo finnes fullgode alternativer.

Trond Knapp Haraldsen, Norges fremste forsker på dette området, sier jordflytting vil være vellykket om det gjøres riktig.

Norsk Kyllings etablering i Orkdal vil gi mellom 200 og 300 arbeidsplasser.

Siste utvei

Jordvern var også et av flere tema da Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem inviterte stortingsrepresentant Trygve Slagsvold Vedum til sofaprat i storteltet under Øradagganj søndag.

Når ST spør Vedum spesifikt om jordflytting, svarer han – uten å gå inn i den konkrete saken i Orkdal – at det er omstridt.

— Mitt standpunkt til dette er at jordflytting bør skje kun på områder der et annet prosjekt ikke har en alternativ lokalisering. Jordflytting er absolutt siste utvei, sier Vedum.

Eksempler på dette sier han er først og fremst veibygging.

— En vei som ikke kan legges i en annen trasé, eller etablering av en flyplass kan være eksempler på at vi kan gå for jordflytting. Det er for stor faglig usikkerhet til at det er en god løsning, selv om jeg vet at Nibio (Norsk institutt for bioøkonomi) mener det motsatte. Vi må ikke komme dit at jordflytting blir en unnskyldning for andre ting, sier han.

Vil ha E39-penger

Søndag møtte han helt tydelig et solid flertall av partitilhengere i teltet på Kyrksæterøra. Applausen for hver problemstilling Svanem tok opp med Senterpartiets listetopp foran høstens valg, tydet på det.

En hovedsak Hemne-ordføreren ønsket å diskutere med Trygve Slagsvold Vedum, er ferdigstillelse av E39 fra Stormyra til Betna.

Svanem ba om «ufarlige» 50 millioner kroner over neste års statsbudsjett for å kunne fullføre det som mange har kalt et gryteklart prosjekt. Han nevnte blant annet det faktum at 18 kilometer av veien er for smal til å male på gulstripe, og minnet samtidig om de driftige damene fra Hemne og Halsa som har aksjonert med å strikke ei symbolsk gulstripe. Svanem tiltalte selvsagt Vedum med når han kommer i regjering – ikke dersom.

— Når vi kjører videre, skal jeg sette meg fremst i bussen og se på veien. Det høres ikke særlig trafikksikkert ut med ei strikka gulstripe, var Vedums ikke altfor overbevisende svar, men det kom med det velkjente glimtet i øyet og en smittende latter.

Kortreist mat

Trygve Slagsvold Vedum kom til Hemne i den splitter nye og lett gjenkjennelige Sp-bussen med et stort følge. Også stortingsrepresentant og Sør-Trøndelags førstekandidat Heidi Greni, Ola Borten Moe og andrekandidat fra Sør-Trøndelag Geir Espnes deltok under valgkampbesøket. Hemne var en av tre sørtrønderske kommuner som får besøk, og følget skal innom samtlige fylker på turen som startet i Finnmark.

Søndag ble de tatt vel imot av Hemne Bondelag og beslektede organisasjoner for bespisning. Og i motsetning til Sp-turneen, var maten som sto på menyen kortreist, og Vedum var ikke overraskende full av lovord om det han fikk servert.

Valgkampbesøket markerte avslutninga av Øradagganj 2017.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Vedum i samtale med Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem.