Det er Norgeshus som planlegger en utbygging på fem små eneboliger, en tomannsbolig og en lavblokk med åtte leiligheter på Naustgjerdet i Børsa, som utgjør området inne i elveslyngen mellom Børsa kirke og Børsøra.

Børsøra og kirken

Reguleringsplanen ble lagt ut på høring av Plan- og miljøutvalget (PMU) i februar, og har hatt høringsfrist til 2. mai. Fylkeskommunen sier i sitt høringssvar at reguleringsplanen ikke er i tråd med kommuneplanens bestemmelser om å vise hensyn veg bygging i dette særpregede kulturlandskapet. Fylkeskommunen viser til at området ligger lett synlig til i et av kommunens viktigste kulturlandskap mellom kirken og den historiske bebyggelsen på Børsøra.

«Det viktigste her er fjernvirkningen av den nye bebyggelsen og hvordan den føyer seg inn i et større landskap hvor Børsøra og kirka inngår. Ut fra planen og illustrasjonene virker dette lite ivaretatt», skriver seniorrådgiver Vegard Hagerup.

Les også: Maskert mann skapte frykt

Nei til moderne tak

Det er særlig planen om en toetasjes blokk med flatt tak som vekker motstand. I reguleringsplanen er det lagt opp til at utbygger skal skape «et dynamisk uttrykk» gjennom bruk av pulttak og flatt tak på boligene, og på den måten gjenspeile tiden husene er bygget i. Fylkeskommunen uttaler på sin side at blokka bør byttes ut med «variert småskala boligbebyggelse med saltak».

Fortidsminneforeningen går enda lenger i sin kritikk av planen. De uttaler at lavblokkbebyggelse, rekkehus og garasjer med flatt tak bryter med byggestilen i området og med strøkets karakter og form.

Rekkverk på taket

De frykter at en ved å tillate underetasje på toetasjes hus vil gjøre at bygningene fra Børselva i deler kan fremstå som tre-etasjers bygg og dermed som nokså dominerende.

«Åpning for rekkverk på takterrasse på lavblokk utover tillatt byggehøyde vil forsterke denne effekten ytterligere», skriver foreningen, som også mener at gjesteparkering plassert langs Fv 800 vil være godt synlig fra fylkesveien og vil virke skjemmende. Foreningen mener planen bryter med lokal byggeskikk og kan føre til en betydelig svekkelse av et viktig kulturlandskap med tilhørende kulturmiljøer.

Les også: Rennebu billigst, Skaun og Rindal dyrest

Modernistisk stil

De viser til kommuneplanens formulering om at «ny bebyggelse skal i utbyggingsmønster, dimensjoner, materialbruk og fargesetting ta hensyn til strøks- og bygningskarakteren på Børsøra», og mener reguleringsplanen bryter med denne intensjonen. Også Skaun kirkelige fellesråd uttaler at det kan synes som den modernistiske stilen ikke tilfredsstiller kravet om tilpasning til lokal byggeskikk.

Kulturminneplan

Skaun historielag mener planen bryter radikalt med bebyggelsen på Børsøra. Laget mener nærheten til kirken og Børsøra må gi sterke føringer for arkitektur og hustyper. Både fortidsminneforeningen og historielaget viser til at det skal lages en kulturminneplan, og fortidsminneforeningen mener utbygging av området bør vente til denne planen er vedtatt og til fortettingsområdene i Børsa er avklart gjennom en overordnet strategi for sentrumsutvikling.

Nærheten til kirken og Børsøra må gi sterke føringer for arkitektur og hustyper, mener Skaun historielag. Foto: Arkivfoto