Det meldes om svært godt laksefiske i Orkla så langt i år. Gunstig vannføring og gode fiskeforhold er noe av forklaringen, og Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning håper på godt over 20 tonn i år.

- Det ser ut som vi nå begynner å få betalt for restriktivt uttak de senere årene, sier Krogdahl, som legger til at det meldes om at andelen flergangsgytere er på vei opp.

Til og med mandag 24. juli var det innrapportert i overkant av 3200 laks med en totalvekt på over 17,3 tonn. Det tilsvarende tallet på samme dato i fjor var 13,6 tonn. Dermed ser det ut til at fjorårets totaltall på 19,5 tonn skal slås. Et fjorår som Krogdahl betgener som «medium pluss.»

God tilbakevandring

Han vil imidlertid ikke spekulere om årets sluttresultat ennå.

- Det er avhengig av en del faktorer, men det er tydelig at overlevelsesgraden i sjøen er høy i år. Det meldes også om god oppgang av smålaks i de mindre elvene rundt om i Trondheimsfjorden.

- I elva Vigda, som renner ut i Buvika i Skaun, foregår et prosjekt der 1000 laks tidligere er blitt såkalt PIT-merket. Det betyr at de har fått festet en liten elektronisk brikke på seg, som bli avlest når laksen passerer et bestemt sted i elva. Så langt er det registrert 11 prosent tilbakevandring, noe som anses som svært bra, sier Krogdahl.

Vender tilbake

Krogdahl sier det er en god blanding av lokale fiskere og tilreisende langs Orklas bredder.

- Vi ser at lokale fiskere får gode fangster, og ryktene om godt fiske gjør at mange tilreisende søker til elva. Også folk som tidligere har vært her, men som har valgt andre elver de senere årene, finner veien hit igjen, sier Krogdahl.

Han mener imidlertid det er plass til flere fiskere og oppfordrer lokalbefolkningen om å kjenne sin besøkelsestid. Det tas fisk i alle vektkategorier, også det man betegner som storlaks.

- Den største så langt er på 23 kilo, men det tas stadig fisk på over ti kilo, sier Krogdahl.

Fremmed art

En nykommer som ikke er ønsket i Orkla er også fisket i den senere tid. Det er pukkellaksen, som ikke hører hjemme i våre trakter. Hovedutbredelsesområdet er det nordlige Stillehavet, men laksen er blitt fisket i flere elver i Midt-Norge i sommer. Fisken har navn etter den store pukkelen som hannfisken utvikler under gytetiden, og skal være en god matfisk.

Fraværende

En art som virkelig sliter er sjøørreten, som nesten er helt fraværende på fangststatistikken. I 2016 ble det registrert 159 sjøørreter med en gjennomsnittsvekt på 1,1 kilo.

- Den nedadgående trenden ser ut til å fortsette også i år, sier Krogdahl, som minner om at sjøørreten er fredet og alle eksemplarer skal settes levende ut igjen hvis man får en på kroken.

64 prosent av laksen som er fisket opp er tatt på flue, mens markfisket står for 21 prosent.

- Det meldes om jevnt bra fiske langs store deler av den lakseførende delen av Orkla, men riktignok noe dårligere i de øverste delene, opplyser Rune Krogdahl.

Rune Krogdahl synes det er mye positivt i forhold til laksefisket i Orkla så langt i sesongen. Foto: øyvind brostrøm
- Den var tung å dra opp, og jeg ble sliten i armen, sier Henrik Gimseng Skinstad (8), som mandag fikk en pukkellaks på sluken på Bårdshaug herregård sitt laksevald. Foto: Steinar Larsen