Orkland

Tormod Slupphaug i Orkdal Ap, vil beholde arbeidsgiveravgifta slik den er i dag også etter kommunereformen.

Dagens ordning med differensierte satser vil forbli uendret fram til 1. januar 2021 når den skal revideres. Det vil si at bedriftene i Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord betaler etter dagens satser hele det første «reformåret» 2020.

— Helt spesielt

Dette er satsene de fire kommunene som skal bli Orkland hører inn under i dag:

Orkdal: Sone 1 med 14,1 prosent.

Agdenes: Sone 2 med 10,6 prosent.

Meldal og Snillfjord: Sone 3 med 6,4 prosent.

Tormod Slupphaug mener dette er en helt spesiell situasjon.

— Jeg tror det finnes svært få eksempler i Norge på at fire kommuner som slår seg sammen spenner over tre avgiftssoner. Det er et stort sprang fra 14,1 prosent i Orkdal til 6,4 prosent i Meldal og Snillfjord, sier han.

Negative ringvirkninger

Hva endringene i ordningen med arbeidsgiveravgift vil innebære, er det i dag ingen som vet. Men Slupphaug legger ikke skjul på at han tror det vil få enorme konsekvenser for Meldal, Agdenes og Snillfjord (den delen som blir en del av Orkland) ved at de skal «rykke opp» til sone 1 med 14,1 prosent.

— Det vil ta livet av arbeidsplassene, og Snillfjord og Agdenes med et relativt tynt befolkningsgrunnlag er ekstra sårbare. Bortfall av en arbeidsplass vil ikke bare bety at den ansatte må finne seg ny jobb og kanskje må flytte, det får mange negative ringvirkninger, sier Slupphaug.

Likt i dag

Derfor har Arbeiderpartiet vedtatt at satsene for arbeidsgiveravgift beholdes slik de er i dag.

— Vi har da sagt at det mest gunstige vil være å skille på postnummer, uten at vi sier at det er den eneste løsningen. Dette betyr at vi fra 1. januar 2021 må få på plass ei endring som innebærer at det er anledning til å ha differensierte satser innad i en kommune. I dag har alle bedriftene i samme kommune lik sats, sier han.

Mer enn dobling

ST har vært i kontakt med daglig leder Jan Rune Berdal i bedriften Jankos AS i Snillfjord. I dag er altså avgiftssatsen i Snillfjord 6,4 prosent. Men Jankos ligger i den delen av Snillfjord som blir en del av Orkland med 14,1 prosent.

— Jeg har ikke de eksakte tallene foran meg, men for 2016 betalte vi ca. 450 000 kroner i arbeidsgiveravgift, forteller Jan Rune Berdal.

Beløpet som bedriften måtte betale med en sats på 14,1 prosent, vil da ligge i størrelsesorden 990 000 kroner. Differanse: ca 540 000 kroner, et beløp som går direkte på bunnlinja.

— Ei ny ordning for arbeidsgiveravgift er langt opp og fram, så jeg har ikke brukt mye tid på å bekymre meg for den så langt. Det er også andre virkemidler enn arbeidsgiveravgift som kan brukes ute i distriktene. Men vi må selvsagt ha en viss forutsigbarhet i rammebetingelsene, sier Berdal.

Kart og streker

Tormod Slupphaug mener regnestykket hos Jankos bare illustrerer at hele nye Orkland ikke kan bli belastet med 14,1 prosent.

— Vi ser utslagene tydelig når vi hører slike tall. Det som er viktig nå er at også næringslivet kommer på banen og sier fra. Vi kan ikke ha ei arbeidsgiveravgift som bestemmes ut fra noen streker på et kart, sier Tormod Slupphaug.

Han hadde torsdag et leserinnlegg på trykk i ST der arbeidsgiveravgifta etter kommunereformens ikrafttreden var tema.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

— Postnummer, og ikke streker på et kart, må bestemme hva bedriftene skal betale, mener Tormod Slupphaug (Ap). Foto: Catharina Morken