Søndag ettermiddag 25. juni falt en fisker med svensk statsborgerskap i elva rundt 500 meter nord for Forve bru på Fannrem. Alle nødetater ble varslet og det ble satt i gang en redningsaksjon. Nødetatene klarte ikke å redde mannen som dagen etter ble funnet død på en sandbanke 100 meter nord for Bårdshaug bru.

Kjøpte redningsvest

Øyvind Knotten som er leder i fiskeutvalget i Orkla jeger- og fiskeforening sier det er mye snakk om sikkerheten rundt elvefiske etter ulykken.

- Jeg fikk en klump i halsen da jeg hørte om ulykken. Jeg har selv familie og har fisket mye i elva. Jeg brukte ikke redningsvest før, men etter ulykken har jeg gått til innkjøp av redningsvest og den har fungert kjempefint for meg. Jeg bruker den ikke hver gang jeg fisker, men der jeg føler at det kan være en fare for at jeg kanskje kan skli og bli tatt av strømmen, sier Knotten.

Sjeldent syn

Knotten fisker mye i Orkla, men sier at redningsvester er et sjeldent syn.

- Det er i grunnen synd at ikke flere bruker redningsvester. Det er et veldig sjeldent syn i elva. Det finnes mange gode redningsvester som gjør at du kan ha med deg utstyr. Det blir kanskje ikke det samme som å ha ting i en jakkelomme, men gevinsten er større om du skal være uheldig å skli, sier Knotten.

Opp til hver enkelt

Knotten forteller at verken Orkla jeger- og fiskeforening eller Orkla fellesforvaltning ikke har noe reglement for bruk av redningsvest.

- Vi advarer om at det blir vannstandsøkning og lignende, men det er opp til hver enkelt fisker hvordan de vurderer egen sikkerhet. Det gjelder å gjøre seg litt kjent i elva før en eventuelt går ut med vadere. Lokale som fisker i Orkla er ofte godt kjent med plassene de fisker på. Statistikken viser at det er en høy andel av turister som er utsatt for uhell fordi de ikke kjenner plassene de fisker på godt nok, sier Knotten.

- Mer fokus på sikkerhet

Frode Pedersen er kommunikasjonssjef i Redningselskapet som er en frivillig, humanitær medlemsorganisasjon som jobber for å gjøre det tryggere å ferdes på og ved sjøen. Han mener at det burde være mye større fokus på sikkerheten til elvefiskere. Elvefiske er riktignok ikke Pedersens eller Redningsselskapets område, men han har gjort seg noen tanker.

- Vi føler kanskje at det er litt lite fokus på sikkerheten og at det ikke blir så høyt prioritert. Det finnes mange tiltak som kan forebygge ulykker i elver og i vann. I det siste er det funnet opp mange flotte løsninger for reningsvester for fiskere og det anbefaler vi på det sterkeste. Der er det både lommer til mobil og du kan henge utstyr på det. Om du faller og vaderne begynner å fylle seg med vann vil det gi en viss vekt. En redningsvest vil gjøre at du lettere kan holde hodet opp fra vannet om uhellet er ute, sier Pedersen.

Vanskelig å nå inn

- Burde det være påbudt med flytevester også i elvene?

- Jeg forholder meg til det regelverket som finnes nå og det fungerer i grunnen veldig bra på sjøen, men vi oppfordrer alle fiskere til å tenke mer på sin egen sikkerhet. Fritidsfiskere i elver og innsjøer har ikke det samme sikkerhetsapparatet rundt seg som de som er på sjøen, sier Pedersen.

Hvorfor tror du det er såpass få elvefiskere som bruker redningsvest?

- Det er litt vanskelig å si, men det jeg vet, er at det er vanskelig å nå inn til menn fra 40 til 70 år om sikkerhet. Det gjenspeiler seg når en ser på ulykkesstatistikken. Laksefiske er jo en mannsdominert hobby, så det kan være noe av grunnen til at ikke så mange bruker redningsvest, sier Pedersen.

Det har blitt mer snakk om sikkerhet etter drukningsulykken i Orkla. Foto: Arkiv