Tidligere styreleder i Rossvatnet vannverk, Tore Sandbæk, kjenner ikke til at det skal være mulig å slippe overflatevann fra Rossvatnet ned i grunnvannsbrønnene, slik Mattilsynet hevder i sin tilsynsrapport. Etter tilsyn ved vannverket i juni påpekte Mattilsynet en rekke svakheter som gjør vannverket utsatt for forurensning.

- Det kan ikke stemme. Det er mulig å pumpe vann fra tjernet opp i høydebassenget, og det er også en ledning som gjør at man kan pumpe overflatevann opp til til enkelte abonnenter. Men det er ingen grunn til at det skal være lagt opp en ledning for å å pumpe oveflatevann ned i brønnene. Dette må være feil, sier Sandbæk.

Ikke viktig

Rådgiver Erik Wahl i Mattilsynet viser til at dette var opplysninger som ble gitt fra kommunens representanter under tilsynet, men at det viktigste for Mattilsynet er at kommunen sørger for å ha kontroll på sikkerheten knyttet til vannforsyningen.

- Hvilken historikk som ligger bak eller hvilke tekniske løsninger som eksisterer er av mindre betydning. Det som betyr noe for oss er at kommunen sikrer seg at det ikke kan skje noen ukontrollerte hendelser med vannforsyningen, sier Wahl.

Vil gjøre tiltak

I Skaun kommune er det Knut Nygård som er stedfortreder for teknisk sjef og rådmann under ferieavviklingen. Han sier kommunen er godt i gang med planlegging og tiltak på de områdene Mattilsynet har beskrevet i rapporten.

- Som vannverkseier har kommunen plikt til å vurdere farer, og planlegge og gjennomføre tiltak for å sikre god vannkvalitet på drikkevann. I rapporten fra Mattilsynet om tilsynet på Rossvatnet vannverk 16. juni i år, er det lista opp de områdene som kommunen må utrede og gjennomføre tiltak på. Det gjelder blant annet fysiske sikringstiltak, styringssystem for brønnpumpene samt å etablere gode rutiner, sier Nygård som samtidig gjør oppmerksom på at Mattilsynet ikke har gitt noen pålegg til kommunen.

Les også: - Vårt ansvar å bringe frem vann