Hvem er best av Sivert Moen, Kirsti Welander og Ola Øie til å lage mat?

Det vil vi forhåpentligvis få svar på søndag den 13. august. Da møtes nemlig de tre ordførerne fra henholdsvis Midtre Gauldal, Oppdal og Rennebu til tevling.

- God mat og matlaging er i skuddet. Og i anledning årets tema, som er smak, har Rennebumartnan utfordret ordførerne i Oppdal, Midtre Gauldal og Rennebu Ola Øie til en uhøytidelig kokkekamp søndag 13. august, forteller Kenneth Teigen, som er daglig leder i Rennebumartnan.

Treretters

Blant martnans 150 utstillere er det 20 småskala matprodusenter, og det er blant disse at ordførerne skal finne det de trenger.

- Ordførerne får halvannen time på seg til å handle inn det de trenger av ingredienser blant utstillerne til å lage en forrett, hovedrett og dessert. Klokka tolv går startskuddet for selve konkurransen, og da vil kokkene få om lag 50 minutt på seg til trylle fram tre lekre retter, forteller Teigen.

Til å bedømme og kommentere kokkekampen, har Rennebumartnan hyret inn Marvin Wiseth og kjøkkenleder ved Mjuklia leirsted og gjestegård, Rigmor Aas. Rettene skal bedømmes ut fra smak, delikat utseende og variasjon/originalitet i forhold til sammensetning av ingrediensene.

- De har ingen sjanse

- Jeg er en mesterkokk. De har ikke en sjanse, disse naboene. Jeg tror de skal slite, slår Ola Øie fast.

- Jeg driver allerede og trener litt, for dette ser jeg fram til. Og det er helt sant; jeg er faktisk en god kokk, sier Øye på mobil (mens ST tydelig kan høre at familiens kvinnelige medlemmer ler i bakgrunnen).

- Hva skal du lage?

- Det kommer an på råvarene, men jeg håper på ost og spekemat, for det synes jeg er artig å holde på med. Vi har mye gode råvarer i Rennebu, så dette blir helt sikkert bra.

- Hva med desserten?

- Det må være lokalt, så det blir kanskje noe god bær. Jeg må lese meg opp litt på dessert, for det er jeg ikke så god på. Men mye kan løses med vaniljesaus, så jeg tar kanskje med meg en kartong på luringa, og heller den over i ei mer delikat skål. Man må jukse litt, humrer rennebuordføreren.

Feirer samejubileet

Tidligere i år ble det feiret at det er 100 år siden samene holdt sitt første landsmøte. Jubileet vil bli markert gjennom hele året, og Rennebumartnan vil også være blant dem som fokuserer på den samiske kulturen.

Det vil blant annet bli en egen utstilling av samisk tradisjonshåndverk. På selve martnan vil Unni Fjellheim stille ut og demonstrere samiske håndverksprodukter, og Lill-Eli Jørgensen-Dahl kommer helt fra Alta med flotte, samiskinspirerte sølvsmykker.

- Vi har en sørsamisk bosetting i Rennebu, så for oss er dette et viktig tema. I år har vi fått mange samiske tradisjonsbærere med på lasset, og i framtiden håper vi at samisk håndverk blir en naturlig del av Rennebumartnan, uttaler Anne Kristin Stavne i Rennebumartnan til martnans hjemmeside.

Som en del av jubileumsfeiringa blir det konsert med tittelen «Joik, ur og dame på lur» av Frode Fjellheim og Hildegunn Øiseth søndag den 13. august.

32. gang

Rennebumartnan arrangeres i år for 32. gang, og pågår fra 11. til 13. august. Siden oppstarten i 1986 har nesten en halv million besøkt martnan, og det er omsatt varer for 450 millioner kroner. Rennebumartnan er anerkjent for å være en av de beste i sitt slag når det gjelder salg av tradisjonshåndverk.