Flere oppdrag ga resultatforbedring for Elpro-gruppen i fjor. På Agdenes ble imidlertid omsetningen halvert.

Elpro solutions, som er en del av konsernet Elpro Group, endte med et årsresultat på minus 10 millioner kroner i fjor. Dette etter et fall i omsetning fra 60 millioner i 2015 til litt under 35 millioner i 2016. Samtidig økte konsernet som helhet omsetningen fra 156 millioner i 2015 til 183,5 millioner i 2016.

- Konsernet har hatt bedre inntjening på tjenester enn på produkter i 2016. Totalt har vi en økning i omsetningen, og en positiv resultatutvikling på ni millioner kroner. Men produksjonen, som ligger i selskapet Elpro solutions, har vært en utfordring og er det fortsatt, sier Geir Arne Rao som er daglig leder for alle tre selskapene.

Les også: Har funnet ut hvor gammel hvalen er

Doblet i Rissa

Elpro Solution i Agdenes ble for tre år siden skilt ut fra Elpro som et datterselskap, i likhet med Elpro electro og Elektro installasjon. Elpro electro, som holder til på Kvithyll i Rissa, måtte i 2015 ta en del av støyten etter konkursen ved Noryard Fosen. I fjor  tok de seg imidlertid inn igjen og doblet omsetningen til 109 millioner kroner, mens Elpro installasjon i Trondheim fikk en svak nedgang i omsetningen.

Det er særlig fire ombyggingsprosjekter på hurtigrutene som har gitt det positive resultatet for Elpro gjennom datterselskapet i Rissa. Samtidig ser Rao en økning i etterspørselen også for produktene fra Selva.

- Vi ser at etterspørselen begynner å øke for Elpro solutions nå, spesielt innen bropulter og maskinromstavler. Vi ser også en økning innen fornybart, det vil si batteriløsninger for skip som skal ha hybridløsninger med elektrisk framdrift, sier Rao.

Landstrøm og flyplass

Innen offshore er markedet fortsatt dårlig, mens det er høy aktivitet på verftssiden når det gjelder ferjer og cruiseskip. Elpro solutions leverer i hovedsak til norske verft, men har også leveranser til verft i blant annet Polen og Tyskland. Samtidig øker leveransene til anlegg på land.

- Landbaserte anlegg innen bygg og anlegg har tatt igjen nedgangen innen maritim elektro. Vi leverer landstrømanlegg, og vi har også hatt en del installasjon på kampflybasen på Ørlandet, sier Rao.

Les også: God økonomi gir topp plassering for Agdenes

Flytter på ansatte

I fjor varslet selskapet at de kikket på nye markeder innen fiskeoppdrett. Dette har imidlertid tatt tid.

- Vi har levert en del produkter og har en god del priser ute på komplette landbaserte oppdrettsanlegg. Men her er det mye konsesjoner og slike ting som skal på plass, så dette har tatt lengre tid enn vi hadde trodd på forhånd, sier Rao.

Fortsatt oljekrise

I dag er det 35 av konsernets 130 ansatte som jobber i Selva. Rao ser både utfordringer og muligheter i tiden som kommer, men tror det skal være gode muligheter for å opprettholde aktiviteten i Agdenes. De ansatte blir også til dels flyttet mellom selskapene ettersom hvor det er mest aktivitet.

- Vi merker fortsatt effekten av oljekrisen, og det er store svingninger i markedet. Samtidig ser vi gode muligheter i å spre oss over flere områder. Vi har mange gode kunder å jobbe med som gjør at vi kan opprettholde aktiviteten fremover, sier Rao.

I 2015 måtte Elpro electro tåle tap grunnet konkursen ved Noryard Fosen. I fjor doblet de omsetningen. Foto: Arkivfoto