I mars i år fant naboene Arnt Helge Volden og Kristian Fremstad i Agdenes en bit av et hvalskjelett i ytre Agdenes. Volden gikk tur i utmarka da han kom over en beinstump som stakk opp av jorda. Først trodde han det var en hodeskalle, og ville derfor ta funnet i nærmere øyesyn. Beinet hadde ligget godt bevart i leirjord, som er blitt vasket bort litt etter litt helt til det ble synlig på overflata.

Les også: Oppsiktsvekkende skjelett-funn i Agdenes

14 000 år gammel

Nå har Vitenskapsmuseet i Trondheim funnet ut hvor gammelt skjelettet er. Da istida tok slutt i Norge, hadde hvalen som ble funnet i Agdenes vært død i noen tusen år. Isen trakk seg stort sett tilbake fra Norge for rundt 12.000 år siden. Dateringer viser at hvalskjelettet som ble funnet i Agdenes tidligere i år er hele 14.000 år gammelt.

Les også: Gravd opp av eksperter

– Dette er omtrent som vi forventet ut ifra funnforholdene, sier Jørgen Rosvold, postdoktor ved Institutt for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim til Gemini.no.

Holdt seg godt

Rosvold mener det mest oppsiktsvekkende med hvalen ikke er den høye alderen, men hvor godt skjelettet har holdt seg i den trønderske blåleira, i hvert fall det beinet som foreløpig er gravd frem.

– Vi har flere funn av samme alder, men ingen som er så godt bevart, sier Rosvold til Gemini.no

Rosvold tror at hvalen døde i ei bukt og sank til bunns mens isen fremdeles lå tjukk over det meste av landet. Da tyngden av isen forsvant, steg landet såpass at hvalen ble funnet rundt 35 meter oppe i ei skrent i Stordalen i Agdenes.

- Det er en grønlandshval, kan Rosvold og kolleger nå slå fast.

Grønlandshvalen

Grønlandshvalen kan bli rundt 20 meter lang og veie nær 100 tonn. Enkeltindivider kan bli over 200 år gamle. Hvalen har verdens største kjeft, skriver Gemini.no på sine nettsider.

Arten ble hardt beskattet tidligere. Den regnes fortsatt som kritisk truet på våre trakter, men bestanden i verden har tatt seg opp slik at den er tatt av den internasjonale rødlista.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Foto: SKJERMDUMP