Oppland og Proplan bygg ønsker nå å starte planarbeidet for et boligfelt i Eggkleiva på eiendommen Sim, der byggefirmaet ser for seg mellom 30 og 40 boenheter fordelt på eneboliger og mer konsentrert bebyggelse.

Usikkerhetsmomenter

I et møte mellom Proplan og Skaun kommune i juni kommer det imidlertid fram at det ikke er sannsynlig at det kan tillates så mange boliger i feltet uten at skolekapasiteten er forbedret. Samtidig viser kommunen til at det ikke pågår noen formelle prosesser rundt den framtidige skolekapasiteten på Venn og ellers i den sørlige delen av kommunen, selv om det har vært et tema som har vært diskutert i kommunestyret der det kan bli igangsatt utredninger i 2018.

«Vi kan ikke si med sikkerhet i dag når vi har nærmere kunnskap om fremtidig skolekapasitet», skriver byggesaksrådgiver Olav Kvarme i referat fra møtet.

Mange går og venter

Daglig leder Mons Oppland i Proplan AS sier hensynet til skolekapasitet ikke var et tema da firmaet hadde møte med kommunen om byggefeltet for i underkant av et år siden, og mener saken er blitt gjenstand for et politisk spill.

- Skoleprosjektet startet for et år siden. I den debatten legger man lokket på videre utvikling, sier Oppland.

Han sier han kunne ha solgt flere boliger i sørlige Skaun hvis spørsmålet om skolekapasitet hadde vært avklart.

- Jeg har hatt mange som har ringt og spurt etter eneboligtomter, og vi har flere som går og venter på å få bygge i Sim, sier Oppland.

Børsa i skyggenes dal

Byggefirmaet, som har hovedkontor i Børsa, har i dag mest aktivitet i Hitra og Frøya.

- Der er det tilgjengelige tomter. I Skaun derimot er det nesten ikke tilgjengelige tomter å bygge på. I Buvika er det nærmest byggestopp, der er det ingen tilgjengelige frittliggende tomter, sier Oppland.

Også i Børsa har Proplan tilgjengelige områder som de ønsker å bygge boliger på, men som ligger ubebygd i påvente av at kommunen skal få på plass et infrastrukturfond for finansiering av blant annet ny veg. Oppland viser til at det samtidig er stor byggeaktivitet i nabokommunene til Skaun.

- Det vi prøver å gjøre nå er å legge et press på kommunen slik at vi får i gang infrastrukturfondet, slik at ikke Børsa blir liggende i skyggenes dal. Det er mange som etterspør sentrumsnære tomter i Skaun, sier Oppland.

Satser parallelt

Samtidig velger Proplan å starte planarbeidet for byggefeltet Sim i Eggkleiva, til tross for forbeholdet om at kommunen ikke kan si noe om når spørsmålet om skolekapasitet er avklart.

- Vi kommer til å søke om å sette i gang reguleringsarbeidet for 35 hustomter. Reguleringssaken tar fort et lite år. Så skal man inn i en salgsfase og selge et visst antall tomter før en setter i gang, og da er vi inne i 2018. Så skal vi opparbeide veg, vann og kloakk i arealet før folk kan begynne å bygge. Innen den tid har nok skoledebatten landet. Og det blir jo ikke 35 hus som skal bygges samtidig, der det er fullt av unger i alle husene, sier Oppland.

Frykter stopp i folkeveksten

- Får vi stopp i tilflyttingen vil vi få problemer med å oppfylle forutsetningene i økonomiplanen i forhold til planlagte investeringer, sier varaordfører Asbjørn Leraand (Ap).

Han ønsker ikke å kommentere det aktuelle boligprosjektet til Proplan AS i Eggkleiva ettersom saken ennå ikke er kommet til politisk behandling, men sier det er en alvorlig situasjon at kommunen ikke får hull på boligbyggingen i de arealene som er satt av til dette.

- I kommunens arealplan er det satt av store områder til boligbygging, med der det ikke mulighet for kommunen til å ta kostnadene rundt utbygging av veg og annen infrastruktur. Det må skytes inn kapital, og det ligger langt inne hos grunneiere og utbyggere. Men vi må komme oss videre, for nå er det nærmest byggestopp der vi ikke kommer oss inn i arealene som er avsatt. Det er nokså alvorlig, sier Leraand.

Forutsetter vekst

Han viser til at kommunens investeringstakt i økonomiplanen for de nærmeste årene forutsetter at befolkningsveksten fortsetter.

- Får vi stopp i tilflyttingen vil vi få problemer med å oppfylle økonomiplanen, sier Leraand.

- Har debatten som ble satt i gang rundt Venn oppvekstsenter og Jåren-Råbygda oppvekstsenter tidligere i år forsinket boligbyggingen i kommunen?

- Ja, det kan jo tyde på det, ut fra de uttalelsene som er gitt her fra Proplan. Men vi vet jo at det er flere syn på hvordan utviklingen skal legges opp i den sørlige delen av kommunen. Kommunestyret har bedt om å få laget en områdeplan for Venn, og jeg ser ingen grunn til at ikke den skal kunne ferdigstilles. Men så lenge debatten om det skal være en eller to skoler sør i Skaun ligger der, så vil det være en uavklart situasjon for utbyggerne. Det må vi komme oss videre med. Det er helt avgjørende at vi kan tilby plass i barnehage og skole, sier Leraand.

Må stikke fingeren i jorda

Han bekrefter at det fortsatt ikke er noe som er avklart rundt det planlagte infrastrukturfondet i Børsa, som må på plass før det kan bli utbygging i området nord for E39.

- Hva mener du må gjøres for å få fortgang i utviklingen?

- Jeg har bedt om at vi må få tilbake arealplanene, for å se om vi kan få hull på noe. Vi må stikke fingeren i jorda, sier Leraand.

Skal bygge ny skole

Ordfører Jon P. Husby (Sp) er ikke enig med Mons Oppland i at vårens skoledebatt har forsinket utviklingen.

- Nei, det er totalt feil. At vi startet den debatten er nettopp for å møte utfordringen, sier Husby.

- Burde man gått fortere fram, og startet et formelt skoleprosjekt?

- Nei. Vi må ha en prosess der vi er i dialog med innbyggerne. Men jeg og Asbjørn Leraand er enige om at det går for sent å få utviklet boligarealene i kommunen. Vi mangler blant annet områdeplaner for Viggja og Buvika. Men på Sim er det ikke det som mangler. Skolekapasitet er et tema, men det skal vi løse ved å bygge en ny skole, sier Husby.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109