Mattilsynet har avdekket en rekke svakheter ved det tidligere private Rossvatnet vannverk, som forsyner en rekke husstander i sørlige Skaun samt Jåren-Råbygda oppvekstsenter med drikkevann. Skaun kommune overtok nylig vannverket, og nå må kommunen gjennomføre flere tiltak for sikre vannverket mot forurensning.

Les mer: - Fyller ikke overflatevann i brønnene

Dårlig vannkvalitet

Rossvatnet har både en overflatekilde (Rossvatnet) og tre grunnvannsbrønner ved Ramsjøbu. Ventiler i høydebassenget styrer hvilken av disse kildene som forsyner høydebassenget. Etter at kommunen overtok vannverket, har råvannet fra Rossvatnet vært avstengt med unntak av noen uker i april. Det skal være dårlig og usikker vannkvalitet i Rossvatnet, og kommunen ønsker ifølge Mattilsynet ikke å bruke vann fra innsjøen som drikkevann.

Smågnagere

Mattilsynets inspeksjon den 16. juni i år viste at det var mye slam og jord på bunnen av brønntopp-kummene, noe som kan tiltrekke smågnagere. Videre fant tilsynet at foringsrørene stikker opp i bunnen av brønntopp-kummene uten noen tett avslutning på toppen av foringsrørene, slik at smågnagere kan klatre opp og dette ned i brønnen. Gjerdet rundt brønnområdet var delvis nedrevet, slik at både beitedyr, ville dyr og mennesker ville kunne ha tilgang.

Ikke kontroll med ventiler

Mattilsynet reagerer også på at ventiler som styrer bruk av vann fra grunnvannsbrønnene var plassert i kjelleren til et privat forsamlingshus. Her finner man også en vannledning fra Rossvatnet, som kan stenges eller åpnes. Denne skal ha blitt etablert slik at man kunne fylle overflatevann direkte fra Rossvatnet ned i grunnvannsbrønnene, en drifting som ifølge Mattilsynet er sterkt uønsket.

«Ventilene er plassert i kjelleren i et privat forsamlingshus som kommunen ikke har råderett over, og ikke kontroll med låsing o.l. Forsamlingshuset brukes til ulike arrangement som kommunen ikke har direkte kontroll på. Det innebærer risiko at personer med hensikt, eller i vanvare, kan åpne ventilen», skriver Mattilsynet.

Les også: - Vårt ansvar å bringe frem vann

Kloakkum og biler

Mattilsynet peker også på at grunnvannsbrønnene kan forurenses fra kloakktanken i Ramsjøbu, og fra biler parkert på parkeringsplassen. Inspeksjon av høydebassenget viste at også dette var dårlig sikret mot forurensning. Taket er tekket med enkel takpapp, og teknisk tilstand og eventuel risiko for lekkasje er ukjent. Det er ifølge Mattilsynet åpning mellom tak og vegg, slik at fugler og smågnagere lett kan ta seg inn.

Mattilsynet ber kommunen utrede og gjennomføre tiltak for å rette opp svakhetene, samt etablere rutiner for tømming, renhold og inspeksjon av høydebassenget.

Vurderer en ekstra brønn

I Mattilsynets rapport blir det også vurdert om vannverket har god nok kapasitet. Ifølge tilsynet har vannverket kapasitet på 60 kubikkmeter vann per døgn, mens normalforbruket er anslått til mellom 20 og 30 kubikkmeter per døgn.

Samtidig er ikke styringen av brønnene og høydebassenget optimalt. Tidligere i år ble det kjent at vannverket ikke har kapasitet til å knytte til seg flere abonnenter enn de har i dag, nettopp på grunn av at overflatevannet i Rossvatnet er av så dårlig kapasitet at kommunen ikke ønsker å benytte det. Av Mattilsynets rapport går det fram at kommunen vil vurdere å etablere en ny brønn dersom kapasiteten viser seg å ikke være tilstrekkelig etter utbedring av styresystemet.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109

Rossvatnet vannverk ligger like ved forsamlingshuset på Ramsjøbu, noe som ifølge Mattilsynet gjør vannverket utsatt for forurensning fra parkerte biler og kloakkanlegg. Foto: Arkivfoto