Navn: Britt Moen

Bor: Rindal

Jobber med: Prosjektleder for Den gode maten

Aktuell for: Har deltatt sammen med Orkladal ysteri og Mosbøen gård på Trøndersk matfestival – Oi! denne uka.

Den gode maten. Hva er det?

- Det er et prosjekt finansiert av Innovasjon Norge og deltakerkommunene Surnadal, Rindal, Halsa og Sundal. Og så har vi med en gjesteartist fra Orkdal, Orkladal ysteri. Målet er å skape bedre omsetning og produktutvikling for reiseliv og lokalmatprodusenter i regionen.

Hvordan er stemningen på matfestivalen i dag (fredag)?

- Kjempebra! Det er mye folk innom, og mange smaksprøver som går ut. Folk bruker gjerne de første dagene til å smake seg gjennom alt, og så kommer de tilbake siste dagen for på kjøpe.

Hvorfor er dere med på dette?

- Det er for å få vist oss fram, og fortelle at vi har masse gode matprodusenter og reiselivsaktører i vår region også, og ikke bare på Rørøs. Vi har en jobb å gjøre når det gjelder akkurat det.

Er trønderske matprodusenter flinke til å samarbeide?

- Nei, kanskje ikke, i hvert fall ikke i vår region. Vi har kanskje ikke en kultur for å samarbeide heller. Vi skal helst sitte på vår egen lille tue og holde ting tett til brystet og si at «dette er vårt». Jeg håper å få folk til å se hvor viktig det er å samarbeide. Det gjør oss mer synlige og sterkere. Vi ser at de som er med i prosjektet har fremgang. Man treffer folk i samme situasjon og kan diskutere ting internt.

Er dette første gangen dere deltar på matfestivalen?

- Nei, det er faktisk fjerde gangen. I år er vi dessverre ikke så mange, kun to. Noen har hatt mannskapsproblemer, det krever sin mann å være på festival i tre dager. Men vi har vært oppe i syv stykker, og målet til neste år er å få med enda flere. Men man må legge til rette slik at de får til bli med, også de små aktørene. Og vi ser at det stadig kommer til nye matprodusenter. De begynner å våkne.

Hva er det folk har lyst på?

- De kjøper det vi tilbyr, og særlig når de får smaksprøver. Det er populært. Kundene er også glade i å treffe produsentene, de som lager maten, og de tar gjerne en samtale om hva produktene inneholder og hvor vi holder til.

Hvilke tilbakemeldinger får dere?

- De er kjempebra. Jeg går jo litt utenom standen vår innimellom, og da ser jeg at folk har de brune papirposene som det står «Den gode maten» på.

Er det et godt marked for lokalprodusert mat i Trøndelag?

- Ja, trønderne er kanskje de som kjøper mest lokalprodusert mat, ifølge statistikken. Jeg tror nok at det Rørosmat og Røros-regionen har gjort har brøytet vegen for lokalmat her i fylket.

Er det potensial for økt produksjon og salg?

- Ja, absolutt. Vi står midt i markedet, og vi tror folk vil begynne å kjøpe den lokale maten ikke bare til helgekosen, men også som et naturlig valg i hverdagen. Men da må den også bli tilgjengelig for folk.

Hva skal du finne på når festivalen er over?

- Da skal jeg starte i prosjektlederjobben for fullt, og dra ut og besøke flere av produsentene. Jeg skal snakke med dem og høre hva de ønsker.

Hva leser du for tiden?

- Jeg har ikke hatt så mye tid til å lese for tiden. Men jeg leser Sør-Trønder'n ja, det er en selvfølge. Ellers blir det gjerne oppskriftsbøker. Jeg har jo gitt ut to kokebøker selv, og jeg har fokus på sunn mat for tiden.

Hva skal du gjøre i helgen?

- Nå skal jeg hjem og hvile meg litt, og så skal jeg faktisk – det er jo litt typisk meg, men jeg har skaffet meg sommerjobb i ferien – på Rindal skimuseum og stå i kafeen og turistinformasjon der.

Hva ligger ditt hjerte nærmest akkurat nå?

- Å ta vare på familien min.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109