3600 dekar skog ble i løpet av to dager gjødslet i Hemne, Snillfjord og Hitra. 41 skogeiere; 26 i Hemne, 13 i Snillfjord og to på Hitra, benyttet seg av tilbudet om å få skogen gjødslet fra helikopter.

Prosjektet lot seg gjennomføre etter at det ble gitt statstilskudd innført i 2016. Samarbeidspartner og pådriver har vært Rolf Stamnestrø i Allskog og de skogansvarlige i kommunene.

— Skogen blir hogstmoden 20 år tidligere ved at den gjødsles. Samfunnsnytten er beregnet til 20–30 millioner kroner i verdiskaping, og det gir skogeieren en avkastning på 20 prosent. Dette kan være finansieringskilde til investeringer i eksempelvis både fjøs og landbruksutstyr i årene framover, sier Stamnestrø.

Kan bruke skogfond

Gjødslinga som ble gjort nå i år, er også en oppfølger til et lignende prosjekt i Hemne i 2005. Da ble plantefelt på grøftet myr gjødslet – til sammen ca. 3000 dekar. Dette i tillegg til skog på fastmark ble gjødslet i denne omgangen.

— De aller, aller fleste som deltok i 2005 valgte å delta også i år, sier skogbrukssjef Kjell Sverre Strøm i Hemne kommune.

Kostnaden med å gjødsle fra helikopter ligger i størrelsesorden 400–450 kroner pr. mål, avhengig av avstand til helikopterets landingsplass. For skogeieren blir kostnaden 160-190 kroner pluss moms i egenandel når statstilskuddet er trukket fra. Dette kan tas fra skogeierens skogfond.

Raskt og effektivt

Logistikken med helikoptergjødsling er at det etableres en landingsplass. Dit fraktes gjødsel med trailer. Bøtta som henger under helikopteret fylles med 800 kilo gjødsel. Piloten flyr etter et kart med på forhånd inntegnede striper, og kartet kommuniserer med bøtta slik at slippene skjer automatisk. Piloten sitter altså ikke og «trykker på en knapp». Gjødsla, som inneholder 27 prosent nitrogen, spres med 25 meters bredde.

En tur/retur på tre kilometer, tar bare et par minutter, før helikopteret får fylt bøtta til en ny tur.

— Tenk det, før i tida ble denne jobben utført manuelt, ved at folk bar 50 kilos sekker og spredte gjødsla ut over for hånd. De brukte nok minst én dag på det et helikopter gjør på to minutter, kommenterer Stamnestrø.

Andre områder neste år

Gjødsling av skog gir også klimaeffekt, og regnes for å være et av få klimatiltak som gir rask effekt.

— Vi snakker om at økt tilvekst gir økt binding av CO₂med ca. 1000 ekstra kilo per dekar. Det har ingen negative innvirkninger på miljøet, sier Kjell Sverre Strøm.

Både han og Stamnestrø berømmer skogeierne som deltok i prosjektet. Og neste år kan noen av oss igjen få se helikopter med bøtte hengende under seg i lufta.

— Neste år kan andre områder i vår region stå for tur, antyder Rolf Stamnestrø.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Helikopter og skogsmaskin på landingsplassen på Moe under årets gjødselprosjekt. Foto: Kjell Sverre Strøm