Da Asgeir Handberg (23) fra Agdenes ble sykmeldt og havnet i NAV-systemet, var han kjapp til å ta grep. Nå driver han sin egen fiskebedrift.

- Det var ikke noe alternativ å bli værende i NAV. Jeg ønsket å starte opp noe selv, for å ha arbeidsplassen min her i Agdenes. Det er her jeg vil bo. Derfor tok jeg opp lån og kjøpte fiskebåt, sier Handberg.

Han er fra Mølnbukt i Agdenes, og båten har han kalt Lorine, etter sin oldemor. Vi møter den unge fiskeren i Selva, hvor han ligger til kai i forbindelse med det pågående krabbe- og sjøkrepsfisket.

Ble sykmeldt

Handberg var tidligere ansatt som bilmekaniker hos Nardo Bil på Orkanger, et naturlig yrkesvalg for en som hadde interessert seg for mekanikk siden han var liten guttunge. Allergi skulle imidlertid sette en stopper for den yrkesveien.

- Jeg ble allergisk mot olje og kjemikalier, og fikk utslett på hender, hals og øyenlokk. Jeg ble først sykmeldt i to måneder, men utslettet kom tilbake igjen for fullt samme uka som jeg starta på jobb igjen. I mars i fjor fikk jeg beskjed om at jeg ikke kunne fortsette i yrket, sier Handberg.

Han var ett år i NAV-systemet, men nye planer begynte å ta form da han ble med nordover for å prøve seg på en lokal fiskebåt.

- Jeg syntes det var artig, og bestemte meg i mai i fjor for å starte for meg selv. Jeg tok opp lån og kjøpte min egen båt, forteller Handberg.

Starter firma

Han hadde da fått tilbud om jobb på andre båter, men var fast bestemt på å drive for seg selv. Bedriften hans har fått navnet Handberg Fisk og Fangst AS. Tvillingbroren Vegard Handberg er medeier i firmaet, og deltar på fisket når han har fri fra jobben på ferja mellom Brekstad og Valset.

- Men hvorfor var det så viktig for deg å satse på egen båt og eget firma med en gang?

- Det er her i Agdenes jeg vil bo. Jeg ønsket å få til arbeidsplasser her. Det trengs arbeidsplasser og folketallet går ned, så jeg ville bidra til å få til noe her. Håpet er å få flere til å starte opp, slik at det blir et miljø for fiske her, sier Handberg.

Etter å ha kjøpt båten i fjor, dro han og broren rett på lofotfiske.

- Fisket var bra, men vi kom dit litt seint denne gangen. Det tok litt tid å få alle papirer og få båten klar. Fra nå av blir det Lofoten på vinteren, mens det går i krappe og kreps her i området på denne tida av året, sier Handberg.

Vil drive større

Han sier han har fått mye hjelp og råd fra andre fiskere, og at det er et godt miljø i yrket. Han liker å være sin egen herre.

- Det er fritt, jeg kan bestemme arbeidstida selv. Innsatsen bestemmer lønna. Det er et fint yrke som jeg kommer til å holde på med framover. Målet er en større båt med flere ansatte etter hvert, meg jeg vil bygge meg oppover, sier han.

- Er det enkelt å livnære seg som fisker?

- Ja, det går fint. Det er enorme mengder med krabbe her nå, jeg får 500–700 kilo i trekket. Teinene står ute to dager mellom hvert trekk. Minsteprisen er på 10,75 kroner kiloen på krabbe, sier han.

Krever guts

- Mener du flere unge burde fått øynene opp for dette yrket?

- Mange har kanskje lyst til å prøve, men det krever litt guts å si opp jobben sin og satse. Dette er en jobb hvor man ikke har fast inntekt, det kan variere.

- Men du hadde guts?

- Jeg tok sjansen. Det trengs arbeidsplasser her, og jeg håper flere ungdommer og voksne vil gjøre som meg og satse på fiske. Vi har muligheter her i kommunen, sier han.