Galleri Håggåsetra i Gisnadalen i Rennebu er langt ifra urbant der vi kjører på en grusvei inn i fjellet der vi passerer beitende kyr i veikanten og slumrende sauer i veibanen. Men det er et eksempel på at det finnes kunstgalleri av svært høy kvalitet også langt ute på landet, inn i fjellheimen, der vi får en unik naturopplevelse på kjøpet.

Otto Nielsens minnesmerke

Det er nettopp dette vertskapet Børge Dahle og Unni Larsen er opptatt av når de årlig inviterer til kulturbeite på Håggåsetra der natur- og kunstopplevelser går hånd i hånd.

I årets utstilling, som heter «Bevegelse – vind, lyd og lys i naturen», er bildekunstner Runi Langum og skulptør Hans Martin Øien tett på natur og mennesket i naturen.

Kunstnerparet fra Svelvik er begge anerkjente og ettertraktede kunstnere med flere separatutstillinger, kollektivutstillinger og en rekke utsmykkingsoppdrag. Nylig vant de konkurransen om Otto Nielsens minnesmerke på Bakklandet i Trondheim.

Blant de beste

Billedkunstner Runi Langum er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Hun studerte videre ved Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts i Paris der hun spesialiserte seg i tegning.

- Hun er en av landets beste tegnere, sier Børge Dahle som har stor sans for hennes tilnærmelse til naturen og hvordan hun fanger mennesker i bevegelse.

- Bildene mine handler om liv og mennesker som lever, sier Langum som tegner med pastellkritt på litostein og bruker mye jord- og naturfarger.

Bildene hennes er særpreget av lys som gjenspeiler seg i de store, lyse flatene i bildene.

- Så bor vi også i naturen og oppholder oss mye der, sier hun.

Arbeidene hennes er blant annet innkjøpt av Nasjonalmuseet for kunst, Stenersenmuseet, Riksgalleriet, Norsk kulturråd og Haugar Vestfold Kunstmuseum.

Felles verdigrunnlag

Hans Martin Øien er også utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim, og senere ved Kunstskolen i Rogaland/Stavanger og Wimbledon School of Art i London, der han spesialiserte seg innen skulptur.

Øien har jobbet mye med treskulptur, men har tatt i bruk andre materialer som bronse, aluminium og stål ettersom han lager mange utendørs installasjoner og utsmykninger .

Også hans arbeider er kjøpt inn av blant andre Norsk kulturråd, Vestfold fylkeskommune, Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane og flere kommuner.

- For oss er det viktig å ha kunstnere som ser kvalitetene i naturen og som gjenspeiler stedets verdigrunnlag som omfavner natur, kultur og menneske, sier Dahle.

Flott vandring

Paret for sin del kan ikke nok rose området rundt Håggåsetra etter en kveldsvandring de hadde i Barnas naturverden torsdag kveld.

- Vi gikk etter den fine stien og endte opp i den flotteste koia vi noen gang har sett, sier Langum.

Ekstra stas var det for kunstnerparet å møte en familie som virkelig hadde funnet seg til rette i Barnas naturverden som er en perle for barnefamilier.

Utstillinga på Håggåsetra varer fra 12.–27. august.