Neste uke møtes kommunestyrene i Halsa, Hemne og Snillfjord til felles møte. Dagen etter starter navnekomiteen sitt arbeid.

På sakslisten til kommunestyremøtet 16. august, der representantene fra kommunestyrene i alle de tre kommunene møtes, står «valg av politisk arbeidsgruppe for kommunenavn og kommunevåpen».

Les også: Høster slett ikke stående applaus

I denne arbeidsgruppa vil Hilde Vuttudal Stavås fra (Sp) og Marit Liabø Sandvik (Ap) representere Hemne kommune. Fra Halsa kommer Hanne Bjerknes Kanestrøm (Sp) og Ragnhild Godal Tunheim (MDG), mens Snillfjord stiller med varaordfører Bernt Olaf Aune (Ap) og Steinar Berdal (Sp).

Les også: Namn på nye kommunar (kronikk)

Starter torsdag

Disse seks skal ha sitt første møte allerede dagen etter felles-kommunestyremøtet. Ordfører i Hemne, Odd Jarle Svanem (Sp) leder Fellesnemda for den nye storkommunen, men vil ikke uttale seg om hvordan navnekomiteen skal gå fram for å finne navnet på den nye storkommunen.

- De starter arbeidet sitt den 17. august, og vil ha nær kontakt med Språkrådet. Ut over det kan jeg ikke si så mye mer.

- Men vil det bli mulig for innbyggerne å komme med forslag som navnekomiteen vil ta med i vurderingen?

- Det vil det nok også bli. Men de må få lov til å jobbe selvstendig, sier Svanem.

Få forslag lansert

Da ST i vår politiske og administrative ledere, samt «folk i gata», om hva Hemne, Snillfjord og Halsa bør hete, kom det opp både støtte for forslaget Vinjan, lansert av Halsa-politiker Einar Vaagland (Ap), samt forslag som Kirksæter, Leia og Hemne, men så langt har det ikke vært lansert mange forslag til navn på den nye kommunen.

Det er staten som har den endelige myndigheten når en kommune skal få nytt navn, gjennom kongelig resolusjon. I saksutredningen til kommunestyret 16. august er det presisert at det er flere hensyn å ta når det skal velges et passende navn på den nye storkommunen. Navnet skal være dekkende for hele eller store deler av det aktuelle området, slik at flest mulig av innbyggerne i den nye kommunen kan identifisere seg med navnet.

En del av lokalmiljøet

Videre heter det at «alle stedsnavn representerer viktige språklige og kulturelle verdier. De er en del av lokalmiljøet og lokalhistorien, og de er med på å styrke folks følelse av å høre til på et sted».

Departementet har varslet at de ønsker at et navneforslag på den nye kommunen skal være klar så tidlig som mulig før behandlingen av navnesaken som vil skje i Stortinget høsten 2017. Navnekomiteen har med andre ord ikke lang tid på seg til å komme fram til et navn på den nye kommunen.