Jan Grønningen (H) ønsker at alle skoler i framtidige Orkland kommune skal ha lærerspesialister i skrive- og leseopplæring. Tidlig innsats er en kampsak for Høyre foran valget.

Høyre har lagt fram 11 punkter for en bedre skole, og blant disse vil Grønningen spesielt trekke fram lærerspesialistordningen.

- Vi ønsker å få engasjert 3000 lærer i spesialiststillinger, én i hver grunnskole. Det er startet en pilot på det i 2015 og 300 lærere er nå inne i ordningen. Men vi ønsker å utvide til 3000 lærere, sier Grønningen.

Får faglig ansvar

Dette er lærere som blir spesialister i tidlig lese- og skriveopplæring, med økt lønn, frikjøpt tid og faglig ansvar for at flere barn enn i dag lærer å skrive og lese skikkelig.

- Vi er på rett vei etter å ha vært i regjering i fire år, men fortsatt ser vi at 10 000 elever går ut av grunnskolen uten å kunne lese, og at 20 prosent av dem som går ut av grunnskolen mangler grunnleggende ferdigheter i matematikk. Det er for mange. Ordningen med lærerspesialister gjør at det settes inn en innsats tidlig, slik at man unngår at avstanden mellom elever blir for stor. Vi har tro på at det fungerer når enkelte lærere for særskilt skolering og ansvar for lesing med de minste. Disse lærerne kan også bistå kolleger med oppdatert metodikk, sier Grønningen.

Han viser til at Høyre tidligere har sørget for kunnskapsløftet og lærerløftet, og at planen framover er et løft for tidlig innsats.

Vil innføre plikt

- Lærerspesialistordninga er en gylden mulighet også for den nye Orkland kommune. Jeg håper vi har fått ordninga implementert i alle skolene våre før sammenslåinga, sier han.

Høyre mener det er svært viktig å komme tidlig inn og sørge for at barn ikke blir hengende etter i skolen.

- Forskning viser at tidlig innsats er det mest effektive vi gjør, sier Grønningen.

Partiet vil innføre en plikt for skoler til å gi intensivopplæring til elever som blir hengende etter. Hjelpen skal komme når den trengs, ikke når det er for sent. De vil tilby 2 500 lærere plass på en ny videreutdanning i forskningsbasert begynneropplæring.

- Tidligere skulle man vente og se om elevene kom etter når det var gått et par år, men nå blir fokuset å sette inn innsatsen med en gang noen ikke knekker lesekoden tidlig nok, sier Grønningen.

Leselyst og mobbetiltak

Høyre foreslår i tillegg:

  • Innføre en nedre grense for skolekvalitet og pålegge skoleeiere som har for dårlige skoleresultater over tid, nasjonal hjelp til å løfte kvaliteten på skolen.

  • Sette i gang en nasjonal dugnad for leselyst og støtte opp med en søkbar tilskuddsordning for «Leselyst». Alle barn bør bli lest for minst en time i uken.

  • Reformere spesialundervisningen og sikre at innsatsen settes inn tidlig i utdannelsesløpet, blant annet gjennom å stille krav om at alle barneskoler skal ha spesialpedagogisk kompetanse.

  • Fortsette å prioritere tiltak mot mobbing og sikre en god implementering av nytt regelverk med nulltoleranse.

  • Sikre 20 minutters matpause for alle elever i barneskolen.

  • Ansette flere barnehagelærere med mål om at halvparten av de ansatte i barnehagen skal være pedagoger.

  • Innføre en kommunal plikt til å «banke dører» – drive oppsøkende virksomhet for å få innvandrerbarn i barnehage.

  • Lovfeste en samarbeidsplikt mellom barnehage og skole for å sikre en god overgang.