Mange hadde tatt turen til Oppstuggu Berbu i helga for å få med seg åpninga av Snekkerloftet i Sivertsengården. Snekkerloftet er en samling av treskjærerutstyr etter den kjente treskjæreren Birger Kvåle. Det var Olav Kvåle og hans søskenbarn Hans Petter Onsøien som sto for snorklippinga. Begge to har gode minner å se tilbake på.

Allsidig og dyktig

Birger Kvåle ble født i 1919 og var den yngste av en søskenflokk på ti. Han drev med treskjæring fra 1935 til 2006. Birger Kvåle ble hele 93 år gammel. Olav kunne fortelle de frammøtte at faren tok på seg de oppdragene han fikk. På den måten ble han veldig allsidig og dyktig i faget sitt. Birger Kvåle laget utskårne møbler innenfor flere stilarter. Foruten orkdalsskap, laget han både fransk rokokko og bonderokokko.

Pianokrakker

Når han arbeidet, sto han på for fullt for å bli ferdig og brydde seg ikke så mye om hvordan det så ut rundt seg. Han ville produsere mest mulig. Hans Petter Onsøien kunne fortelle at han bodde hos onkelen sin Birger i 1959. Han erindrer at det ble laget mye pianokrakker i den perioden.

Oddbjørn Tallerås demonstrerer ljåslått.

Kjøpte usett

Dreiebenken som nå har fått plass på Oppstuggu Berbu, er svært gammel. Den kommer opprinnelig fra Budalen. Rundt 1880 kom Olavs oldefar, Peder Moaløkken, flyttende til Orkdal. Han hadde kjøpt seg gård av en kar han hadde møtt på gata i Trondheim. Gården hadde han kjøpt usett. Med på flyttelasset hadde han med seg dreiebenken som ble fraktet over Skaunamarka. Høvelbenken som nå står plassert på Snekkerloftet, ble laget på Kvåle først på 1880-tallet.

Varierte aktiviteter

Under Åpen dag var det arrangert en rekke aktiviteter: Natursti på tunet, baking på låven og kjøkken, og demonstrasjon av hvordan man drev ljåslått i gamle dager. I tillegg var det mulig å se på Orkdal Sanitetsforenings utstilling av historiske gjenstander fra Orkdal sjukehus. I det hel tatt var det en innholdsrik dag for dem som hadde tatt turen opp i dalsiden over Svorkmo.