Guri Lien fra Trondheim fant i sommer denne flintsteinen i fjæresteinene på østsiden av Jamtøya i Snillfjord. Hun skjønte straks at funnet var noe utenom det vanlige, og sendte gjenstanden til NTNU Vitenskapsmuseet.

Arekolog Jenny Kalseth skriver i et brev til Lien at det er vanskelig å datere gjenstanden nøyaktig, men at det er sannsynlig at det er snakk om en gjenstand fra steinalder/bronsealder, det vil si perioden fra år 10 000 før Kristus til år 500 før Kristus.

Mistet fra båt?

Gjenstanden kalles på fagspråket et makroavslag, som har sammenheng med at den er slått av en flintknoll av et menneske som behersket flinthåndverk.

Kalseth opplyser videre at i den tidsperioden det her er snakk om, sto havet ved Jamtøya 10-60 meter høyere enn i dag. Når flintavslaget blir funnet i fjæra nå, kan det forklares med at det ble mistet fra en båt, det er blitt skylt ut i sjøen via en elv/bekk eller på annet vis blitt brakt ut i sjøen. Det er med andre ord en «landgjenstand» Guri Lien har funnet.

Gjenstand i beslag

Vitenskapsmuseet understreker viktigheten av å få innlevert forhistoriske gjenstander. Guri Lien får en stor takk tilbake for gjenstanden som nå altså er «beslaglagt» ved NTNU.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300