- Vi er strålende fornøyd med oppslutninga. Med så fulle og jevne felt blir det også gode spilleløp, så dette blir bra, sier Bjøren Steinshaug, leder i Orkdalsregionen trav.

Stort løft

Orkdalsregionen trav består av de ni travlagene Orkdal tråvklubb, Børsa & Skaun traverlag, Meldal travselskap, Orkland travlag, Hemne travlag, Hitra travlag, Rindal travklubb og Surnadal travklubb. Hvert år samarbeider disse travlagene om å arranger ei totokjøring, det vil si travkjøring med spill, i Orkdal tråvpark. Og med over hundre hester til start og kanskje opp mot et par tusen besøkende, så er det litt av en jobb i forkant av et slikt arrangemenet.

- Den årlige totokjøringa er et stort løft for regionen. Det er mye arbeid i forkant, og det kreves mye mannskap til å hjelpe til under kjøringa. Men innsatsen har vært god, så nå er det bare å håpe på oppholdsvær og mye folk. Det ligger i alle fall godt til rette for en stor folkefest i travpraken søndag, sier Steinshaug.

Lokale millionærer

Det skal til sammen kjøres 10 totoløp. I tillegg skal det avvikles to ponniløp, samt mønstringsløp og prøveløp. Det betyr at hele 150 hester skal i aksjon. Sju av løpene er skrevet ut for kaldblodshester, mens det skal kjøres tre varmblodsløp. Og rent sportslig blir nok Hitra travlags løp dagens store høydepunkt. Løpet er skrevet ut for de beste kaldblodshestene, og på startstreken finner vi blant annet to lokale millionærer, Storm Odd og Pave Loma.

Og spesielt sistnevnte skal bli det bli spennende å se i aksjon søndag. Hoppa, som eies av brødrene Trond og John Mogset fra Meldal, satte i 2015 norgesrekord for eldre kaldblodshopper. Like før jul samme år var hoppa utsatt for ei ulykke, da hestehengeren hun sto i veltet i forbindelse med en kollisjon, og hoppa ble stygt kvestet. Etter dette så det lenge ut til at hoppa ikke ville klare å komme tilbake på det nivået hun var før ulykka, men i sommer har hoppa virkelig fått fart på beina igjen. Den femte august travet hoppa kanskje sitt beste løp i karrieren da hun travet på kilometertida 1.21,3 på den svenske banen Rättvik, og uka etter tok hun en sterk tredjepremie på svenske Umeå verdt 25 000 kroner. Kilometertida 1.21,3 er ny bestenotering for meldalshoppa, og bare 1,2 sekunder bak unikumet Lannem Siljes norgesrekord. Det er med andre ord ei skarpskodd hoppe som stiller til start i Orkdal søndag.

Hoppeslott og ponniridning

Men til tross for storform, så er man dristig hvis man spiller henne banker. For hvis Storm Odd får ligge på lur til ut på oppløpet, så spurter han utrolig fort. I tillegg skal de to millionærene hente tillegg på gode hester som Tøff, Helle Spik og Jardar, så her er det åpent om seieren. Men en sportslig godbit blir det garantert.

Ellers blir det spennede å se hva Ola Martin Foss' flotte treåring Crackajack klarer å få til mot eldre hester i dagens sjette løp. En annen sportslig godbit blir dagens sjunede løp, hvor formsterke Theodor skal forsøke å slå sambygdningen Alsaker Elfax, og formsterke Rebekka, som vant i sin siste start på Leangen.

- Vi håper at så mange som mulig velger å legge søndagsmiddagen til Orkdal tråvpark søndag, slik at vi får den folkefesten som den årlige totokjøringa i Orkdal har tradisjon for å være. Vi har nemlig tilbud både for liten og stor. De minste kan kose seg med ponniridning, hoppeslott og ansiktsmaling, mens mor og far nyter en god grillmiddag og ser flotte travløp, sier Steinshaug.