Kari Lindbäck Nissen (86) er avhengig av buss for å komme seg til Orkanger sentrum, og savner et busskur ved Strandheim terrasse.

- Det er alltid kald trekk fra sjøen her, spesielt om vinteren. Det hadde vært fint med et busskur å søke ly i for oss som er avhengig av bussen om det regner eller sludder, sier Nissen.

Ikke minst kunne hun tenke seg en benk å sitte på mens hun venter, da hun sliter med balansen på grunn av krystallsyke og har diverse smerter i kroppen.

Nesten daglig

- Vi er mange eldre som bor i leilighetene her, og jeg har snakket med flere som savner en mulighet til å sette seg nedpå og et tak over hodet når man venter på bussen, sier Nissen.

Hun har bussholdeplass rett utenfor leilighetsbygget på Strandheim, enten hun skal til Trondheim eller til Orkanger sentrum. Hun benytter seg av buss nesten hver dag. Hun er veldig godt fornøyd både med busstider og behjelpelige sjåfører, men skulle gjerne sett at hun slapp å bli stående på fortauet i all salgs vær og vente på bussen.

- Jeg tar bussen både for å gjøre ærender og for å treffe folk. Når jeg bor alene, må jeg det. Det er viktig å komme seg ut, prate, kjøpe en avis og ikke bli sittende inne, sier Nissen.

Et gangfelt hadde også vært bra, når man må krysse veien for å komme til bussholdeplassen.

Mange leiligheter

Det er 40 leiligheter i bygget hvor hun bor, og flere leiligheter under oppføring i det samme området.

- Det er mange eldre her og ikke alle har bil. Jeg tror flere av dem som har bil også kunne valgt bussen om det var bedre forhold for å få tatt den. Med den manglende balansen min, er det ikke så lett å ta seg fram. Og det er flere i min situasjon, sier hun.

Hun har vært inne på tanken om å få noen til å lage en benk til å plassere ved bussholdeplassen, men velger heller å bruke avisa til å etterlyse en ordentlig, permanent løsning.

- De har jo busskur i sentrum, men de stopper på Hov. Det er to busstopp nord for Hov som ikke har skur, inkludert det utenfor her på Strandheim. Vi er mange som bor her også, sier hun.

Trives godt

Hun har bodd på Strandheim siden november i fjor, og trives godt. Her har hun flott fjordutsikt og mulighet for en liten gåtur til sjøen når formen tillater det. Likevel er muligheten for noen sentrumsturer både til lege, butikk og sosialt samvær viktig for henne.

- Jeg bruker brevgiro, så jeg må jo til sentrum bare for å poste et brev. Det er ingen postkasser her hvor jeg bor. Den nærmeste er på biblioteket i sentrum, sier hun.

For å ta bussen til sentrum må hun først krysse veien over til Strandheim bruk, hvor hun står på fortauet og venter.

- Det er ingen fotgjengerovergang her hvor jeg krysser veien, så det vil jeg også nevne i trafikksikkerhetens navn.

Kostnadsspørsmål

Avdelingsingeniør Ivar Lillery i Orkdal kommune sier det er et kostnadsspørsmål som avgjør hvor man får satt opp busskur.

- Busskur er et kommunalt ansvar langs kommunal vei, og jeg skulle gjerne satt opp busskur overalt hvor det trengs. Men det handler om penger, det koster 100 000 kroner for ett skur, sier han.

- Hva er kriteriene for hvor det plasseres busskur?

- Det handler om mengde, hvor mange det er som bruker bussholdeplassene.

- Hva kan innbyggere gjør når de ønsker seg et busskur?

- Det går an å gjøre en henvendelse til oss. Det er et politisk spørsmål hva som bevilges til busskur, vi har ikke penger til dette på driftsbudsjettet. Vi kan imidlertid spille inn et ønske om midler til busskur.

- Mener du det kan være behov for busskur på Strandheim, med tanke på antallet leiligheter og leiligheter under bygging?

- Det kan det selvsagt være, sier Lillery, som henviser til at dette må komme opp som tema når man starter med budsjett og handlingsplan.