Det var 39 spente førsteklassinger, med et enda større antall sommerfugler i magen, som møtte opp på Børsa skole torsdag morgen. Et nytt kapittel er i gang.

- Jeg heter Iselia, og navnet mitt begynner på «is». Jeg skal på SFO etterpå, og der var jeg i går også, sier Iselia Wiggen, som er på plass ved pulten sin i det ene førsteklasserommet på Børsa skole.

Ved siden av står mamma Marita Wiggen, og hevder dattera har vært mer spent enn mora foran den store dagen.

- Hun er det siste av fire barn som starter på skolen, så jeg har vært med på det før. Det er rart at en epoke er over, men hun er veldig klar for skolen, sier Marita.

Fellessamling

På stolryggen til Iselia henger den nye, oransje sekken. Pennalet, navnelappen og smilet er på plass. Førsteklassingene er blitt mottatt i skolegården og har vært på fellessamling hvor større klassetrinn opptrådte. Nå er det samling i klasserommet og framføring av sang for foreldrene, før ungene kan pakke samme og si seg fornøyd med første skoledag. En dag som nok bli stående som et minne i fotoalbumet.

- Har dere fått lekser?

- Nei, det får vi i morgen, sier Iselia, som tror det blir helt greit å gjøre lekser, bare det ikke blir for mye.

Ivrige klatrere

Ute i skolegården er tre gutter, som kjenner hverandre fra barnehagen, allerede høyt i toppen av et klatrestativ. Andreas Mølmen-Nilsen, Henrik Søfting og Kevin Tronvoll har det nesten for travelt til å snakke med avisa.

- Det var artig å spille fotball, tar imidlertid Henrik seg tid til å formidle.

Mamma Sølvi Mo Søfting sier det er tredje og siste skolestarter i familien, og hun har derfor tatt det rolig foran den store dagen.

- Det var rarere å være ferdig med barnehagen, da kom klumpen i halsen, sier hun.

- Er det noen bekymringer knyttet til å sende poden på skolen?

- Nei, jeg er ikke bekymret. Han trivdes både i barnehagen og trives på SFO, så han blir fort vant, sier hun.

Høytidsdag

Rektor Solveig Øiaas har sørget for å få flagget til topps ved skolen, og sier det alltid er stas med første skoledag – både for de helt nye og gjensynet med de større elevene.

- Dette er høytid. Det er spennende, forventninger hos små og store. Førsteklassingene har tydeligvis øvd på å hilse hjemme, og strakk hånda pent fram når vi tok imot én og én i skolegården før i dag, forteller Øiaas.

Hun har tatt imot førsteklassinger helt siden 1984, og siden 1999 som rektor. Likevel er det alltid like spennende og artig.

- Det er noe av det artigste jeg gjør i denne jobben. Noen unger gleder seg jo så de ikke får sove, mens noen gjør det motsatte. Det er en dag med mye nytt, sier hun.

Store forbilder

Mange av førsteklassingene har allerede vært på SFO, og gjort seg litt kjent med bygget og de voksne. Et godt samarbeid med barnehagene gjør at ungene også blir kjent med skolen gjennom besøk og fadderordning det siste året i barnehagen.

- Det er artig å se igjen dem som har gått her før også. Jeg bruker alltid å få tid til et besøk i 7. klasse første dagen. Da snakker jeg med dem om at de er forbilder, størst på skolen og at noen kanskje synes de er skumle også. Det er viktig at vi har gode forbilder, sier Øiaas.

- Hva kan foreldre gjøre for å gi barna en så god start som mulig?

- Det er viktig med god dialog mellom foreldre og skole med en gang. Det er en overgang for ungene, og det er viktig at de blir trygge. Foreldrene kan være årvåkne i forhold til at de har venner, og gjerne ha et blikk for andres unger også. Et godt klassemiljø er viktig for læringa. Er det et godt miljø blant foreldrene, så betyr det mye for ungene også, sier rektoren.