Politikerne vil ikke tillate at næringsareal erstattes med boligareal i førsteetasjen på bygget som er under oppføring på Norpark-tomta på Orkanger.

«Avslaget begrunnes med at boligformål i 1. etasje er i strid med både gjeldende reguleringsplan og kommunedelplanens areal, hvor formålet er forretning», står det i vedtaket som ble fattet i hovedutvalg forvaltning onsdag.

Hovedutvalget valgte å avslå søknaden fra Rojo Arkitekter AS på vegne av Norpark AS om dispensasjon fra reguleringsplanen som tilsier kombinert næring/bolig og kommuneplanens arealdel som tilsier forretning.

Vanskelig utleie

Norpark AS begrunnet søknaden sin med at det har vist seg vanskelig å få tak i leietakere til næringslokalene i førte etasje. De ønsket derfor å bygge et bygg med utelukkende boligareal.

Eiendommen ligger innenfor reguleringsplan «Orkanger Nordre del», avsatt til område for forretninger, kontorer og andre serviceanlegg. Bygningen som er under oppføring er et kombinert bolig- og forretningsbygg, med boliger i andre og tredje etasje og forretning/næring i første etasje.

Vedtaket i hovedutvalget ble fattet med ti mot én stemme, og i vurderingene i saksframlegget står det: «Eiendommen ligger innenfor sentrumskjernen av Orkanger. Både reguleringsplan og kommuneplanens arealdel legger opp til forretning. Det er gitt dispensasjoner både for grad av utnytting da bygningen inneholder forretning/næringsdel, i tillegg til at det er gitt dispensasjon fra byggegrense mot Trondheimsveien. Med to ekstra leiligheter vil belastningen på utearealet øke og utearealet er allerede svært begrenset».

Presedens

En dispensasjon kunne, etter administrasjonens mening, medført presedens ved lignende saker. Det ville gjort kommuneplanens arealdel til et dårligere styringsverktøy.

Politikerne valgte å være tro mot planene for området, og lyttet ikke til argumenter fra Rojo arkitekter om at bygget er trukket for langt unna veien til å egne seg som næringsareal, at området ligger i en perifer del av sentrumsområdet (ved Prix i nordenden av sentrum) eller at potensielle kjøpere av leilighetene i bygget er avventende i forhold til hva slags næringsaktører de får i samme bygg.

Bygget inneholder 12 leiligheter med et areal mellom 35 til 97 kvadratmeter, og fra ett til tre soverom. De tre største leilighetene ligger i toppetasjen, med tilbaketrukket takterrasse.