- Dette er en del av den formelle prosessen som fylkesmannen kjører, sa Halsa-ordfører Ola E. Rognskog like før Fylkesmannen åpnet fellesmøtet med kommunestyrene i Hemne, Snillfjord og Halsa på Kulør’n onsdag.

Og mye tydet på at møtet skulle bli en ren formell plankekjøring, der de tre kommunestyrene skulle gjennom drøftinger fastsatt i lovverket for kommuner som skal slås sammen.

48 prosent

Etter raskt å ha jobbet seg gjennom spørsmålet om hvordan kommunenavnet skal fastsettes, hvor mange representanter det nye kommunestyret skal ha, kriterier for sammensetning og funksjoner til fellesnemnda samt andre formelle forhold, var det også satt opp et «eventuelt»-punkt på dagsorden.

Her kom det for dagen at det fortsatt er politisk splittelse i Halsa om sammenslåing med de to trøndelagskommunene. Einar Vaagland fra Halsa Ap var hyppig på talerstolen der han blant annet viste til at det fortsatt ikke er avholdt folkeavstemming om fylkestilhørigheten for Halsa-befolkningen.

Einar Vaagland fra Halsa Arbeiderparti etterlyser folke-avstemming om fylkestilhørighet for den nye kommunen

Han fikk støtte hos Senterpartiets Sverre Vullum

- Jeg representerer 48 prosent av velgerne i Halsa kommune, som gjerne skulle fortsatt som egen kommune. Det står at folk skal høres, sa Vullum.

Han viste blant annet til at skoleelever i Halsa i dag ikke har tilhørighet til Trøndelag når de skal velge videregående skole, men har fordel av å kunne velge skoler i Kristiansund og Surnadal.

- Det må i hvert fall på plass avtaler om at de unge får fortsette å bruke de samme mulighetene som de har i dag, sa Vullum.

Ikke tvangssammenslått

Fylkesmann i Sør-Trøndelang, Brit Skjelbred, ledet møtet. Hun minnet om at Stortinget allerede har vedtatt sammenslåing mellom de tre kommunene.

- Det er selvfølgelig mulig å høre folket i forhold til fylkestilhørighet, men Stortinget har sagt noe om tilhørighet. Man kan fortsette debatten, men Stortinget har sagt sitt, sa Skjelbred.

Vaagland holdt imidlertid på sitt, og viste til at Fellesnemda også kan velge å bestemme seg for å ikke slå sammen kommunene. Det fikk Skjelbred til å gjenta at Stortingets vedtak står fast.

- Stortinget ser ikke på denne sammenslåingen som en tvangssammenslåing, fordi det har vært positive vedtak i alle tre kommunestyrene. Man må forholde seg til Stortingets vedtak. Denne diskusjonen kan vi ikke ta i dette møtet, sa Skjelbred.

- Jeg håper i stedet vi kan forene krefter og skjønne at det vi selv som skal gjøre dette til noe bra, sier ordfører i Halsa, Ola E. Rognskog (Sp), her flankert av ordfører Odd Jarle Svanem (Sp) i Hemne og ordfører John Lernes (Ap) i Snillfjord.

Vil heller forene krefter

Ordfører i Halsa, Ola E. Rognskog, sier det er en kjensgjerning at Halsa er delt på midten i spørsmålet om sammenslåing.

- Så må man spørre seg om det skal være slik at man skal la mindretallet bestemme. Nå skal ikke jeg moralisere overfor de som er negative, men jeg stiller spørsmål ved fruktbarheten av å drive med omkamp. Jeg håper i stedet vi kan forene krefter og skjønne at det vi selv som skal gjøre dette til noe bra, sier Rognskog.

Kun teoretisk mulighet

- Kan man se for seg at den nye kommunen heller kan ligge i Møre og Romsdal?

- Det er nok snakk om en rent teoretisk mulighet. Skal man høre innbyggerne om dette, må man i så fall høre innbyggerne i den den nye kommunen. Med tanke på antallet innbyggere som hører til dagens Hemne og Snillfjord, så tror jeg ikke resultatet ville blitt noe annerledes enn det som er bestemt, sier Rognskog.

Samtidig viser han til at spørsmål som skoletilhørighet er noe som må jobbes videre med.

- Elevene i Halsa vil gjerne til Kristiansund, Surnadal eller Tingvold. Samtidig er det mange som vil ha nytte av å kunne velge havbrukslinje på Frøya. Dette er en problemstilling som må løftes opp. Rigiditeten når det gjelder hvilke skoler man har mulighet til å søke på må mykes opp, sier Rognskog.

Etter fellesmøtet var det separate møter i de tre kommunestyrene, der alle vedtok at kommunestyret for den nye kommunen skal ha 31 representanter.

Navn klart til 17. oktober

Videre har kommunene fått frist fra departementet til 1. november på å komme med forslag til navn på den nye kommunen. Rådmann Torger Aarvaag sier kommunene selv har gitt seg frist til 17. oktober.

- Da skal vi ha på plass et vedtak i Fellesnemda om et eller flere forslag til navn, som kan sendes over til departementet sammen med begrunnelse, sier Aarvaag.

lillemor.hestvik@avisa-st.no

481 46 109