På søndag skal dette tårnet ved Gjølme bru på Orkanger være ferdig.

Orkla-parkens nye attraksjon skulle vært på plass allerede, men oppføringa i vår ble utsatt på grunn av snøsmelting og høy vannstand i Orkla.

Orkdal kommune har i lengre tid hatt samarbeid med arkitektstudenter ved NTNU. Det har resultert i flere spennende prosjekter. Blant disse er de nye trebruene i Orklaparken og utviklinga av torget på Orkanger.

NTNU-avtale

- Kommunen har skrevet en intensjonsavtale med NTNU om ytterligere fire prosjekter langs elva. Da kan det være snakk om en lakseobservasjonspost, isklatretårn og ei bru over elva. Alt dette er planlagt på strekningen fra hengbrua (Gjølme bru) og helt opp til Svorkmo. Det er avtalt at finansieringa skal behandles år for år, forteller Johannes Lipphardt, prosjektleder i Orkdal kommune.

Men foreløpig finnes det ikke penger til neste års prosjekt. Og det begynner å haste.

- Det må vedtas penger til neste års prosjekt allerede i september-oktober i år. Finansieringa må inn i kommunens budsjett og handlingsplan, poengterer Lipphardt.

Halv million

- Hva skjer hvis det ikke blir bevilget penger?

- Da går vi glipp av flere flotte attraksjoner langs elva i Orkdal. Andre kommuner har vist interesse for NTNU-studentene. Så hvis de drar herfra nå, blir det trolig vanskelig å få dem tilbake, sier han.

Utkikkstårnet på nesten seks meter koster cirka 500 000 kroner. Dette er penger som Orkdal kommune har bevilget. Studentene gjør jobben gratis.

- Dersom en entreprenør skulle gjort dette, ville prosjektet kostet mellom halvannen og to millioner kroner, sier Lipphardt og understreker at man får mye for pengene gjennom samarbeidet med NTNU-arkitektstudentene.

Populært område

Utkikkstårnet settes opp på badeplassen som ligger rett vest for Gjølme bru, på sørsida av Orkla. Det har ei grunnflate på 25 kvadratmeter. I tillegg til det ytre tårnet, er det et innvendig tårn med helt mørke vegger. Lyset slipper kun inn gjennom noen gliper helt øverst.

- Vi lager innertårnet mørkt for å få fokuset på det som er under. Det blir litt som om man er i sin egen lille hule. Vi ønsket å lage et sted for barna, for dette er et område som brukes mye av barneskolene. I tillegg ønsket kajakklubben et stoppested langs elva. Vi ville lage noe som Orklaparken ikke hadde fra før, sa Vilde Aall Rosendahl, som er en av arkitektstudentene som har arbeidet med prosjektet, til ST i juni.

Skryt til næringslivet

Tårnet blir stående med fundamentet i vann. For å komme til tårnet, må man gå over ei lita bru.

- Studentene har gjort en fantastisk jobb. I tillegg har Mardahl Maskin (grunnarbeid), Nyhus Maskin (reist tårnet), Orkla Stålconsult (stålkonstruksjonen) og Frank Slettås (fjernet slam fra fundamentet) hjulpet oss mye, skryter Lipphardt.

- Hva kan du se fra utkikkstårnet?

- Laks, fugleliv og isbryting for eksempel, svarer han.

Slik ser utkikkstårnet ut fra Gjølme bru (hengbru) på Orkanger. Foto: Øyvind Brostrøm