Det var KrF-lagene i nye Orkland som sto som arrangør, og til tross for dårlig værmelding fant i overkant av 50 små og store veien til skianlegget i Orkdal.

Her var det mulighet for å ha det hyggelig sammen med dyr, ri på hest og snekre sin egen gyngehest, grille og ikke minst – slå av en prat.

Høydepunktet var imidlertid paneldebatten om landbruk, der temaet var hvordan vi skal klare å øke matproduksjonen på en klimavennlig måte.

Engasjement og kompetanse

I panelet var næringen sterkt representert med leder i Bonde og småbrukerlaget, Merete Furuberg, og leder i Sør-Trøndelag bondelag, Kari Åker. For Kystskogbruket stilte ildsjel for skog Alf Daniel Moen, men Landbruk 21/Jordvernalliansen stilte med Lars Morten Rossmo.

For KrF stilte førstekandidat til Stortinget, Geirmund Lykke, mens tredjekandidat Guro Angell Gimse representerte Høyre. Debatten ble preget av stort engasjement og solid kompetanse, der nedbygging av dyrket jord og hvilken regjering som har vært bidratt mest til det ble tema. Furuberg, Rossmo og Åker var samstemte i kritikken av dagens regjering som de mente har gjort for lite for å bidra til økt matproduksjon. Dette ble selvsagt imøtegått av Gimse.

Kritikk av Orkdal

Lykke gjentok sin kritikk av å tillate nedbygging av 160 dekar kornjord for å bygge ny kyllingfabrikk på Orkanger. Han poengterte også at vi hvert år kaster mat som kunne mette 900.000 mennesker i Norge.

Alf Daniel Moen mente skogen må bli en del av klimaløsningen og viste til et stort potensial for økt verdiskaping innen næringa, med blant annet skogpleie og nyplanting for å gjenvinne tapt areal.

Kupromp

Lars Rossmo holdt fram betydningen av å finne nye teknologiske løsninger som bidrar til mer effektiv drift og bidrar til god jordkvalitet. Et slikt tiltak er å utvikle lettere maskiner som ikke pakker jorda. Han påpekte også at metanfangst er mulig, men trenger økonomisk stimuli. Hvilket fôr som brukes og tida for når gresset blir slått har betydning for metanutslipp i kuprompen.

Partnerbytte

Furuberg oppfordret folk til å la dette valget bli et trendskifte for mat og klima. Åker mente landbruket er en klimavinner, og at det må satses både på å øke matproduksjonen og redusere klimautslippene. Gimse framhevet at jordvern vil få økt fokus fra Høyre i framtida, noe som fikk Lykke til å replisere:

- Da må nok Frp byttes ut som regjeringspartner.

KrF lovet å kjempe for et aktivt og mangfoldig landbruk over hele landet og ha en variert bruksstruktur med små, mellomstore og store bruk. De lovte også å være en garantist for reduksjon av inntektsgapet mellom bønder og andre grupper.