Han innrømmer gladelig at det er miljøspørsmålet som er hans sterkeste drivkraft i kampen om stortingsplass for SV, Lars Haltbrekken. Som tidligere leder for Naturvernforbundet og Natur og ungdom er det også nettopp dette han er mest kjent for. Tirsdag var han på stemmesanking utenfor Amfi sammen med Orkdal SV.

- Natur og miljø er de viktigste sakene for meg. Men så har jeg også alltid hatt et stort engasjement for å bekjempe de store ulikhetene i samfunnet, sier Haltbrekken på spørsmål om hvordan han skal få velgerne til å se forskjell på SVs miljøpolitikk og Miljøpartiet de grønne.

Les også: Klima i Knyken

Prisjustering

Han innrømmer at det kan være vanskelig å skille politikken mellom de to partiene, men mener SV skiller seg ut ved å legge utjevning av sosiale forskjeller som en forutsetning for å kunne løse miljøproblemene. Det gjør han mer enn gjerne sammen med Arbeiderpartiet.

- Et av hovedkravene våre til å være med i, eller støtte en ny regjering, er at barnetrygden må økes kraftig. Den har ikke vært prisjustert siden 1996. I dag har vi 98.000 unger i Norge som lever i fattige familier. Ifølge SSB ville det kunne vært 20.000 færre hvis barnetrygden hadde vært prisjustert. Skal man få en oppslutning i befolkningen om å løse miljøproblemer, må vi ha størst mulig likhet i samfunnet, sier Haltbrekken.

Les også: Finansminister Siv Jensen besøkte TechnipFMC. - Vi konkurrerer med oss selv

Nei til oljeboring

Han ramser videre opp de totalt fem hovedkravene SV har til Ap for å samarbeide om et regjeringsskifte. SV ønsker flere lærere i skolen med maksgrenser for antall elever per lærer i klassen, de vil ha profittfri velferd der barnehageeiere ikke skal kunne ta ut store overskudd, de vil at Norge skal slutte seg til FNs forbud mot atomvåpen, og de ønsker utslippskutt og nei til oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja samt i områdene på norsk sokkel som er definert som «sårbare».

Skal gjøres over tid

- Hvordan skal du få med deg orkdalsvelgerne på et nei til oljeboring, med tanke på den industrien man lever av i dette dalføret?

- Vi vet at Norge må omstille seg fra oljeøkonomien, både ved at verden etter hvert vil slutte å kjøpe fossilt brensel, og fordi oljen ikke er en fornybar ressurs. Da er det viktig å satse på å skape nye arbeidsplasser. Jeg besøkte nylig en fabrikk i Trondheim som laget batterier til båter, og akkurat nå kjører den første elektrisk drevne fiskebåten ute på feltet. Båtfabrikkeieren fortalte meg at det nå var mulig for han å ansette ingeniører til å utvikle dette, nettopp på grunn av nedgangen i oljenæringen. Samtidig skal vi huske at vi skal ikke skru av oljenæringen tvert. Dette må gjøres over tid.