- Det her blir liksom toppen av kransekaka, det her.

Arne Asphjell følger spent med mens stropper festes og bjelker finjusteres. Onsdag var tiden kommet for å plassere den øverste bygningsdelen -–takrytteren -–på Thams-paviljongen Med kranbil og lifter og med iherdig innsats med øks og sag ble de forskjellige bygningsbitene tilpasset og lempet på av de nevenyttige pensjonistene i prosjekt Heimatt.

- Dette er spennende. Understellet sprikte litt mye, så vi måtte sette på strammebånd. Dette ble jo demontert i USA, og vi måtte sette inn noen nye deler, forklarer Asphjell.

Se hele operasjonen - med allsang fra dugnadsgjengen - i videoen over.

Takspon på samlebånd

Selv om alle delene av bygget nå er på plass, er det fortsatt en del som gjenstår før paviljongen kan åpnes 9. september.

- Vi har manglet en del takspon, så nå er det samlebåndsproduksjon inne på lageret. Taksponet lages etter originalmal fra Strandheim bruk, forteller Asphjell.

Dugnadsleder Oddmund Stenset forsikrer om at det fortsatt er rikelig med tid til å få bygget ferdig i tide.

- Det har gått rimelig knirkefritt. Engasjementet i dugnadsgjengen har økt på jo nærmere deadline vi har kommet, sier Stenset.

- Nå er vi egentlig mest bekymret for abstinenssymptomene som kommer når vi blir ferdige. Det har blitt spøkt med at vi kanskje må sette opp en til, sier Asphjell.

Glade for støtte

Også for prosjektleder Olav Sigurd Kvaale markerer plasseringen av takrytteren en milepæl.

- Ja, dette er en spennende dag. Jeg husker jo at vi tok ned takrytteren der borte i Little Norway. Det var veldig gripende, ikke minst for eierne som solgte bygget til oss, sier Kvaale.

Da topp-delen skulle bukseres på plass onsdag var det mange skuelystne som hadde møtt opp for å følge med på begivenheten. Asphjell mener selv å ha merket et tydelig stemningsskifte i befolkningen.

- Det var mange som var skeptiske og negative til å bruke penger på dette her. Det har snudd, og det setter vi veldig stor pris på, sier Asphjell.

Les også: Minister kom med 900 000 kroner i gave

Les også: Thamspaviljongen kommer heimatt

Les også: Thams-paviljongen – dag for dag

Onsdag ble Thamspaviljongen komplett, da takrytteren ble heist på plass. Foto: Lillemor Hestvik