- Det er bare bruke Skaun som modell, sier ordfører Jon P. Husby muntert. Her har vi innført begrensning på 18 elever i klassene. Det koster oss 2 millioner kroner ekstra årlig, men det tar vi snart igjen på at utgiftene til spesialundervisning reduseres.

Heidi Greni, som ble valgt til partiets førstekandidat til årets stortingsvalg etter hard kamp med Gunn Iversen Stokke, var tirsdag på besøk i Skaun for å legge fram hovedtrekkene i partiets løsninger for å hindre frafall i norsk skole.

Forebygge frafall

- Vi tror at grunnen til frafallet i videregående skole ikke starter der. De som faller fra, gjorde det i realiteten allerede fra starten, mye fordi de ikke ble sett og dermed ikke fikk de samme mulighetene til å tilegne seg kunnskap, sier Greni.

Hun er rask til å poengtere at dette ikke er lærernes feil, men et resultat av at det i dag er for mange elever per lærer, og muligheten til å følge opp alle dermed ikke er til stede.

- Vi går til valg på å satse på økt lærertetthet fra 1. til 4.trinn. Vi har ikke tro på Høyres forslag om å styrke spesialundervisning for dem som faller ut. Innsatsen må rettes mot alle, og det må skje tidlig, sier Greni, som mener det er opp til kommunene å organisere i forhold til om de vil dele klasser eller sette inn tilstrekkelige ressurser i eksisterende klasser.

Skeptisk

- Hva med at deres samarbeidspartner Arbeiderpartiet går til valg på å styrke norske grunnskoler med 3 000 lærere?

- Deles dette tallet på antallet norske skoler vil jo ikke dette bety en ny lærer per skole en gang, så dette har jeg ikke noe tro på.

Hun er også skeptisk til regjeringens politikk i forhold til rekrutteringen til læreryrket.

- Det er meningsløst å innføre matematikkravet om å få minimum karakteren 4 i et fag man kanskje ikke skal undervise i, og en utvidelse av lærerutdanningen til et femårig løp vil jo sørge for at et helt årskull av lærerstudenter vil forsvinne når skolene skal rekruttere. Konsekvensen vil bli at skolene må rekruttere ukvalifiserte lærere. Dette er ikke god politikk, sier Greni, som har representert Senterpartiet på Stortinget siden 2013.

Styrke helsesektoren

- Vi hører ofte fra lærerhold at jobben i de senere år i større grad går med til å håndtere adferdsproblematikk og helserelaterte forhold, blant annet psykososiale forhold. Hva vil dere gjøre med det?

- Vi er opptatt av at lærere skal være lærere. Det betyr økt satsing på annen kompetanse i form av helsesøstertjenesten. Vi vil også lærernes rapporteringsregime til livs, rett og slett senke kravet til rapportskriving, som vi oppfatter som misbruk av lærernes tid.

- Vil ikke dette utløse et stort behov for ekstra bevilgninger til helsesektoren. Hvor skal dere hente penger til dette?

- Vi går til valg på at det ikke er aktuelt med skattelette for de rikeste. Vi vil isteden bruke penger på å styrke skole og helse.

Må få være barn

-Det finnes krefter som sier at innsatsen burde vært satt inn enda tidligere – i barnehagen. Hva sier du til det?

- For det første synes jeg det hadde vært på sin plass med evaluering av 6-årsreformen. For det andre mener jeg det er feil å satse på barnehagens som en pedagogisk arena. Det er greit at barn lærer seg bokstaver og tall, men det skal ikke være organisert lese- og matematikkundervisning. Barn må få være barn i barnehagen, avslutter Heidi Greni.

- I Skaun har vi hatt fokus på tidlig innsats i flere år. Vi har hatt en storsatsing på barnehage, for der var vi for dårlig. Når vi nå ser at utgiftene til spesialundervisning går ned i skolen, tar vi det som et klart tegn på at vår modell virker. Hvis partiets politikk får gjennomslag nasjonalt er det god grunn til å anta at de samme resultatene vil vises der, sier senterpartiordføreren.