Personalsaker er delegert til administrasjonen. Vi forstår at administrasjonens rolle gjør det vanskelig å rette en offentlig unnskyldning til arbeidstakeren. Anna Krogstad fortjener imidlertid en beklagelse. Den velger vi å gi for vår del å markere slutten på en trist sak både for Anna Krogstad og Orkdal kommune..

Anna Krogstad fikk en skriftlig advarsel for å ha lest opp et brev på vegne av en gruppe ansatte på et åpent møte. Orkdal kommune hadde invitert til møtet ved Orkdal Helsetun. Advarselen var en grov overreaksjon da den ble gitt.

Flere tilsyn ved Fylkeslegen har i ettertid avdekket alvorlige mangler ved drifta av Orkdal Helsetun. Fylkeslegens funn dokumenterer at de ansatte fortalte om reelle problemer på møtet høsten 2015, blant annet at beboere ikke får hjelp i tide og ikke får være nok oppe av senga. Tilsyn har også avdekket langvarige mangler ved avvikssystemet. I ettertid er det etablert et bedre avvikssystem. Det har ført til bedre, fortløpende rapportering av feil og mangler. Bare første halvår i år er det varslet om 468 avvik i kategoriene ”meget alvorlig” og ”alvorlig”.

Disse funnene understreker hvor urimelig det var å straffe Krogstad med en advarsel og trussel om å miste jobben. Anna Krogstad fikk advarselen for å fortelle om svikt som det har vært ledelsens ansvar å rette opp.

Vi setter pris på at Orkdal kommune har innført nye rutiner for å håndtere personalsaker i etterkant av denne hendelsen. Vi forutsetter at disse rutinene hindrer lignende reaksjoner i framtida og at de sikrer ansattes ytringsfrihet. Åpenhet tjener de mest sårbare i kommunen vår, slik som brukerne ved Orkdal Helsetun.

Småbylista v/Berit Westrum Johansen

Pensjonistpartiet v/Torstein Larsen

Sosialistisk Venstreparti v/Kjell Rønningsbakk

Fremskrittspartiet v/Tore Slørdal